444 3 703

Dopamin Nedir? Dopamin Ne işe Yarar? Dopamin Detoksu Nasıl Yapılır?

Dopamin eksikliği veya aşırı miktarda bulunması çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Huntington hastalığı, parkinson, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), huzursuz bacak sendromu, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), bipolar bozukluk ve şizofreni gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Beyin işlevlerini etkileyen bu hastalıkların nedeni genellikle vücuttaki dopamin seviyesindeki dengesizliklerdir.

Dopamin testi vücuttaki dopamin hormonunun kan ya da idrar örnekleri üzerinden ölçülmesidir. Bu ölçüm için laboratuvar testleri, MR görüntüleme, uyku EEG'si ve EMG teknikleri kullanılabilir.

Dopamin ve serotonin beynin işleyişinde kritik rol oynayan iki farklı kimyasaldır ve genellikle mutluluk hormonları olarak adlandırılır. İletim sürecinde beyne sinyaller gönderir. Birbirlerine benzer roller üstlendikleri için sıklıkla birlikte anılır. Serotonin ve dopaminin vücutta aşırı ya da yetersiz miktarda bulunması sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu iki kimyasalın dengeli seviyelerde bulunması beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işlemesi için gereklidir.

Dopamin genellikle mutluluk hormonu olarak bilinir ve beynin önemli işlevlerini yerine getirerek mutluluk duygusu oluşturur.

Beynin ödül sistemine bağlı olan dopamin bize ödül ve başarı hissini yaşatmada kritik bir rol oynar.

Dopamin antidepresan ilaç kullanımı, stres ve demir eksikliği, beyindeki dopamin seviyesinin azalmasına neden olabilir.

Dopamin detoksu durumunda kişi 1 saatlik sürelerden birkaç güne kadar uzanan periyotlar boyunca dopamin üretimini arttıran tüm etkenlerden kaçınır. Amacı bu detoks süreci sonunda kişinin daha odaklanmış, dengeli ve standart dopamin tetikleyicilerinden daha az etkilenecek duruma gelmesidir.

KATEGORİLER