444 3 703

Neden Check Up Yaptırmalıyız?

Checkup içerikleri hastaların seçim yapabilmelerini kolaylaştıracak şekilde detaylıca sunulur. Kişiler yaşlarına, var olan kronik hastalıklarına, genetik ve yaşam tarzı risk faktörlerine bakarak kendilerine uygun check up paketlerini seçebilir. Ancak en iyi yaklaşım check up hekimi ile ilk görüşme sırasında hasta beklenti ve endişelerini paylaştıktan sonra paket içeriğinin birlikte belirlenmesidir.

Check up çok disiplinli bir işlem olup farklı branşlardan birçok doktorun görüşünün yanı sıra laboratuvar, radyoloji, mikrobiyoloji ve nükleer tıp tetkiklerinden gelen büyük bilgi yığını analiz edilir, yorumlanır ve ileriye dönük takip planlaması yapılır. Tüm bu verilerin hasta tarafından anlaşılabilir şekilde açıklanması ve takip sürecinin düzenlenmesi çok önemlidir.

Check up için bir yaş sınırlaması yoktur. Sağlıklı çocuklar için check-up programları çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından belirlenir ve izlenir. Erişkinler ise 18 yaşından itibaren uygun check up programlarına dahil olabilir.

40 yaşın altındaki yetişkinler check up tetkiklerinde herhangi bir olumsuz sonuç yoksa ve bilinen veya tespit edilen risk faktörü (örneğin, kist, nodül veya fibroadenom gibi taramalarla takip edilmesi önerilen tiroid ultrasonu, karın ultrasonu, meme ultrasonu vb.) mevcut değilse 2 yılda bir check-up yapabilir. 40 yaşın üstündeki yetişkinler de daha sık takip gerektirmeyen bir sorun yoksa her yıl check up yapılması önerilir. En önemli unsur takiptir. Birçok hastalık veya risk faktörü düzenli takiplerle erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir. Risk faktörüne göre belirlenen takipler aylık, 3 ayda bir, 6 ayda bir veya yıllık olarak yapılır. Hastanın bu takiplere uyumu çok önemlidir.

KATEGORİLER