Heyecanlanmış anne adayları 4. haftaya girdiklerinde gebelik testi yaptırabilir. 4. haftadaki gebelik genellikle hem idrar hem de kan testinde tespit edilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin olarak artar ve 5-426 mIU/ml seviyesine çıkar. Eğer adet döneminizde gecikme yaşadıysanız gebelik testi uygulayabilirsiniz.
4 haftalık gebelik ultrason görüntüsü sabırsızlıkla beklense de 4 haftalık fetus henüz ultrasonla görüntülenebilecek büyüklükte değildir. Ancak 5 veya 6. haftalardaki ultrason muayenesinde gebelik kesesi ve içindeki embriyo doktor tarafından tespit edilebilir ve size gösterilir. Adet gecikmesinin ardından geçen 3-4 gün sonra yapılan ultrasonda görülen gebelik kesesinin boyutu genellikle 1-3 mm civarındadır. Bu haftalar itibariyle bebeğin kalp atışlarını duymak da mümkün hale gelir. İlk görüşmede bu bilgiler yeterince net elde edilemezse birkaç gün sonra tekrar ultrason randevusu ayarlanabilir.
Gebeliğin 4. haftasında öncelikle gebeliğin varlığı tespit edilmelidir. Gebelik testleri kan ve idrar üzerinden gerçekleştirilebilir. Klinik uygulamaların gösterdiği üzere erken dönem gebelik tespitinde en etkili yöntem kandan alınan beta HCG gebelik testidir. Ovulasyon (yumurtlama) sürecinin ardından kan içerisindeki gebelik hormonu düzeyi 1-2 hafta içinde artış gösterecektir. Kan testleri hCG (Human Chorionic Gonadotropin) değerini minimumda 1-2 miU/mL olarak saptarken idrar testleri ise bu değerin en az 20 ile 50 miU/mL arası olduğunu belirler. Bu sebeple bu dönemde idrar testi ile gebeliği saptamak mümkün olmayabilir ancak kan testleri pozitif sonuç verebilir. Eğer bir hastanın adet gecikmesi beklenen tarihten daha az bir süre ise ve özellikle teratojenik maddelerin kullanılması öncesinde gebeliğin olmadığının kesinleştirilmesi gerekiyorsa serum testleri önerilir. Kanda veya idrarda hCG testi pozitif çıkan her kadının canlı bir rahim içi gebeliğe sahip olup olmadığı ve son adet tarihine uygunluğu ultrason ile kontrol edilmelidir.
Birçok anne adayı gebelik süresince yolculuk yapmanın güvenli olup olmadığını merak eder. Fakat sağlıklı bir gebelik döneminde uçakla seyahat etmek anne adayları için oldukça güvenlidir. Ancak bu dönemde sıkça rastlanan şişkinlik, mide bulantısı, kusma, aşırı uyku isteği ve halsizlik gibi belirtiler uzun süreli seyahatlerde anne adaylarının konforunu azaltabilir. Düşük riski olan ya da önceki gebeliklerinde düşük yaşamış olan kadınların seyahatten önce doktorlarıyla görüşmeleri önemlidir. Herhangi bir risk faktörü bulunmayan anne adaylarının 36. haftaya kadar havayolu ile seyahat etmesine izin verilirken 28. haftadan itibaren sağlıklı bir gebelik durumunda olan anne adayının “uçakla seyahate sakınca yoktur" ibaresini içeren bir raporla seyahat etme imkânı vardır.
Ultrasonda ilk olarak bebeğe ait olduğu tespit edilen yapı genellikle gebelik kesesidir. Gebelik kesesini görmek için kan Beta HCG seviyesinin 1000-3000 mIU/ml'ye çıkması gerekir. Bu da genellikle hamileliğin 5. veya 6. haftasında mümkün olur. Gebelik kesesi ultrasonla iki şekilde incelenir karından ve vajinal yolla. 5. haftada vajinal ultrason ile, 6. haftada ise karından görüntülenme sağlanabilir.
Hamile olmayan bir kadının Beta HCG hormon düzeyi 0-10 mIU/ml arasında bulunurken hamileliğin 4.haftasında bu değerlerin 5-426 mlU/ml arasında olması beklenir. Bu hesaplamalar anne adayının son regl tarihine dayanarak gerçekleştirilir.
18 yaşını geçmiş her kadın hamileliğini yasal olarak en fazla 10 haftaya kadar sonlandırabilme hakkına sahiptir. Ancak uzmanlar genellikle 4 haftalık gebelik sonlandırma işlemi olan kürtajı tavsiye etmez. Bunun nedeni 4. haftada gebelik kesesinin tam olarak oluşmamış olması ve fetüsün son derece küçük olup ultrasonla tespit edilememesidir. Uzmanlar genellikle birkaç hafta daha beklemeyi önerir. Hamileliği sonlandırmak için en erken ve en güvenli dönem genellikle 5.haftadan sonradır. Bu süreçte doktor görüşü almak en doğru karar olacaktır.
Bu aşamada bebeğin aslında bir embriyo olduğunu belirtmek gerekir. Embriyo sperm ve yumurtanın birleşmesi ile oluşur ve ilk başta zigot adını alırken büyüme ve gelişim gösterdikçe embriyo haline gelir. Dolayısıyla 4.haftada bebek henüz toplumun kabul ettiği anlamda bir bebek değildir.
Bebeklerin kalbi 4. haftadan itibaren oluşmaya başlar ancak bu dönemde kalp atışları henüz duyulmaz.
Bebek dört haftalık olduğunda boyu yaklaşık olarak 1-2 mm'dir. Bu aşamada embriyonuz bir pirinç tanesi büyüklüğündedir ve ancak mikroskop altında gözlemlenebilir.
4 haftalık hamilelik evresinde bazı kadınlar hafif karın ağrısı deneyimleyebilir. Bu durum genellikle rahmin genişlemesi ve vücudunuzun yeni duruma uyum sağlaması sonucu meydana gelir. Ancak eğer ağrınız çok şiddetli ise ya da başka endişe verici belirtilerle birlikte varsa sağlık uzmanına başvurmanız gerekir.
Mide bulantısı 4 haftalık hamilelik esnasında sıklıkla görülen bir belirtidir. Bu durum günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir ve şiddeti kişiye göre değişkenlik gösterebilir.
Genellikle hamileliğin dört haftalık aşamasında belirti ve semptomların hissedilmesi oldukça zordur. Bununla birlikte bazı kadınlar hafif kasık ağrısı, mide bulantısı ya da yorgunluk gibi erken hamilelik belirtilerini yaşayabilir. Her bireyin deneyiminin kendine özgü olduğu göz önüne alındığında belirti veya semptom olmasa dahi doktorunuza başvurmanız önemlidir.