444 3 703

6 Haftalık Gebelik

Genellikle 6 haftalık gebelik kesesi 2-4 mm arasında olur. Bebeğin gelişim gösterdiği yer olan bu kesenin hamileliği başarıyla tamamlanan kadınlarda yuvarlak ve düzgün bir yapıda olduğunu görürüz.

6 haftalık gebelikte kesenin boş olması boş kesif veya anembryonic gebelik olarak adlandırılır ve genellikle döllenmiş yumurtanın uterusa yerleştiği ancak embriyo gelişmediği anlamına gelir. Bu durum olası bir gebelik kaybını işaret edebilir ve genellikle ek testler ile teyit edilmesi gerekir. Her zaman olduğu gibi böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuzla derhal görüşünüz. Bir sağlık profesyoneli en doğru bilgiyi ve rehberliği sağlayacaktır.

Hamileliklerinin erken dönemlerinde anne adaylarının kasık ağrılarına denk gelmesi oldukça yaygındır. Özellikle 6. haftada büyümekte olan rahmin idrar torbasına baskı uygulaması sonucunda oluşabilir. Rahmin genişlemesiyle beraber kasıklarda ağrı ve adet sancısını andıran gerginlikler de yaşanabilir.

Gebelik testi pozitif çıkan kadınların 5. ya da 6. haftalarında ultrason muayenesi yapılır. Gebeliğin kesin tanısını koymak için bu ultrason görüntüleme ve kalp atışlarının tespiti önemlidir. Ultrason görüntüsü 6 haftalık bir gebelikte yalnızca küçük bir nokta gibi görünse de bu dönemdeki gebelik hakkında kıymetli bilgiler sağlar.

Vücudunuzdaki embriyo her gün yeni bir evreye geçiş yapıyor ve değişiyor. Bu süreçte bazı rahatsızlıklar yaşamanız gayet doğaldır. Gebelik boyunca salgılanan hormonlarınız pek çok ruhsal ve fiziksel değişime neden olabilir. 6 haftalık hamilelik döneminde göğüs hassasiyeti ve sık idrara çıkma isteği gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Ayrıca kokulara karşı hassasiyetiniz artabilir. Sabah bulantıları da birçok anne adayında olduğu gibi sizin de zorlandığınız durumlar arasında olabilir. Değişen hormon seviyeleri nedeniyle heyecan, gerginlik, mutsuzluk ve endişe gibi duygusal değişimler de 6. hafta gebeliğinizde hissedebilirsiniz.

Hamileliğin 6. haftası henüz hamilelik teşhisi yeni konmuş çok erken bir dönemi ifade eder. Bu aşamada bebek hala embriyo evresinden fetüs evresine geçişini tamamlamamıştır ve boyutu sadece bir bezelye kadardır. Ultrasonda görülen küçük bir kese içindeki 6 haftalık bebeğin cinsiyeti bu aşamada tespit edilemez. Bebeğin cinsiyetinin belirlenebilmesi için genellikle 13-16. gebelik haftalarını beklemek gerekmektedir ve bu durum bebeğin pozisyonuna bağlıdır.

Erken dönem gebelik takiplerinde bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi son derece önemlidir ve büyük mutluluk verici bir adımdır. 6 haftalık bir gebelikte kalp atışları genellikle bu dönemde tespit edilir ve normalde bu süreçten itibaren hissedilebilir. İlk kalp atışları duyulduktan sonra bunların düzenli şekilde kontrol edilmesi önemlidir. Ancak bazen 6.haftada 6 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa bu anormal bir durum olduğunu göstermez ve bu durumun 7. haftaya kadar sarkması normaldir. Bu tür vakalarda genellikle birkaç gün sonrasına yeni bir randevu ayarlanır. 8. gebelik haftasından itibaren kalp atışları ilk kez duyulduğundan çok daha belirgin olarak algılanabilir.

Hamilelik boyunca büyüyen rahim idrar torbasına baskı uygular ve bu da anne adayının gündüz veya gece sıklıkla tuvalete gitme ihtiyacını arttırabilir. Ancak idrar yaparken yanma veya koku gibi belirtiler varsa, potansiyel bir idrar yolu enfeksiyonu için doktora başvurmanız önerilir.

Artan progesteron hormonunun gastrointestinal sistem üzerindeki etkisi mide yanması, gaz ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir. Bol sıvı alımı, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınma, kolay sindirilebilen sebze ve meyve ile lifli gıdaların tüketilmesi ve hafif egzersiz yapılması bu dönemde sindirim sürecini destekler.

Maalesef özellikle ilk haftalarda gebelikler düşükle sonlanabilir. Düşüğün en yaygın belirtileri kanama ve ağrıdır. Parça düşürme veya devam eden yoğun kanamanın olduğu durumlarda doktora başvurulmalıdır. Ancak her kanama veya ağrı mutlaka düşük anlamına gelmez. Sağlıklı bebek doğuran annelerin %40'ında hamilelik sırasında kanama sorunu yaşanmıştır. Düşüklerin çoğunda sebep bilinmemekte ancak en yaygın bilinen neden anne ve baba adayından gelen kromozomların embriyoda genetik hatalar içermesidir.

6 haftalık gebelik 1,5 aylık gebeliği ifade eder.

KATEGORİLER