7 haftalık gebelikte bebek amniyon kesesi adı verilen su dolu bir zarın içinde yer alır. Amniyon kesesine tamamen yerleşmiştir ve bu sıvı dolu kesede yaşamını sürdürür. Bebeğin bu kesede büyümesi onu dış etkilerden korur.
Anne rahmindeki 7 haftalık bebek hala embriyo evresindedir ve C şekline sahiptir. Baş ve kuyruk bölgesi belirginleşmiştir. Beynin gelişimi için baş gövdeye kıyasla daha büyüktür. Başın pozisyonu karına doğru bükülüdür. Bebeğin yüzü şekillenmeye başlamış, göz kapakları, burun, ağız ve kulaklar ilk formunu almaya başlamıştır. Gövdenin sonunda kuyruğa benzer bir görünüm bulunur. Ayrıca kol ve bacakların oluşacağı yerlerde tomurcuklanma görülür.
7 haftalık bebeğiniz bu haftadan itibaren rahminizde hareket etmeye başlar. Ancak boyutu çok küçük olduğu için bu hareketleri henüz hissetmeniz mümkün değildir. Bebeğinizin hareketlerini hissetmek için bir süre daha beklemeniz gerekecektir. Bu genellikle 16. haftayı bulabilir. Çoğu anne adayı bebeğinin ilk hareketlerini 16-20. haftalar arasında hissetmeye başlar.
Hamileliğin 7. haftasında birçok kadının yorgunluk ve halsizlik hissi ile birlikte uykuya olan ihtiyacını da arttırmış bulur. Enerji seviyesindeki düşüş ve sürekli uyanma arzusu bu dönem için gayet normaldir. Hamileliğin ilk evrelerine özgü bu durumu daha kolay atlatmak için vücudunuzun gereksinim duyduğu kadar dinlenme ve uyuma zamanı ayırmanız faydalı olabilir. Ayrıca dışarı çıkıp yürümek veya doktorunuzun onayladığı hafif egzersizler yapmak aşırı uykululuk ve yorgunluğun azalmasına yardımcı olabilir.
Hamileliğin 7. haftasında birçok kadın hem bedenen hem de ruhen birçok değişim yaşar. Kendini halsiz ve bitkin hisseden gebe kadınlar, göğüslerinde hassasiyet ve şişkinlik deneyimler. Hormonların hamilelik sırasındaki değişimi nedeniyle sabahları ve gün içerisinde mide bulantısı yaşar. Yemek kokularına karşı hassasiyet de görülebilir. Rahmin genişlemesi nedeniyle kadınlar kasık ağrısı çeker ve idrar yapma ihtiyacı artar. 7 haftalık hamilelikte kadınların başladığı bir diğer deneyim de aşermedir. Hormonal değişiklikler sonucu bazı yiyeceklere karşı yoğun istek hamileliğin ilerleyen haftalarında da devam edebilir.
7 haftalık bebeğin kalbi 4 odacıklıdır ve kalp ritimleri başlamıştır. Akciğer ve solunum yollarının gelişmeye başladığı bu süreçte bebeğin kalp atışları ultrason yardımıyla algılanabilir. Bu dönemdeki bebek anne karnında dakikada ortalama 130-160 kalp atışına sahiptir.
7 haftalık gebelikte kalp atışı duyulmazsa bu normal olabilir. Bu evrede bebeğin kalbi hızla gelişmeye devam eder fakat ultrason ya da doppler gibi teknolojiler kullanılana kadar kalp ritimleri genellikle tespit edilemez.
Kasık ya da karın ağrısı birçok hamile kadında gözlemlenen bir durumdur. Hamilelik esnasında rahmin büyümesi bu tür ağrılara yol açabilir. Diğer organlar ve kaslar üzerine baskı yapan büyüyen rahim doğal olarak ağrı ve hassasiyet oluşturabilir. 7 haftalık hamilelikte bu ağrı daha belirgin hale gelebilir. Bu dönemi daha konforlu geçirebilmek için dinlenme, kısa yürüyüşler yapma ve rahat oturma pozisyonları önemlidir.
Annenin karnındaki bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar fakat bebeğin oldukça küçük olması nedeniyle annenin hareketleri hissetmesi pek olası değildir. Bebeğin hareketlerini hissetmek için genellikle daha fazla zaman gereklidir ve bu durum genellikle 16. haftada gerçekleşir.
İkiz gebelik genellikle 7. haftada kesin olarak belirlenebilir. 5. ve 6.haftalarda gebelik kesesi ile anlaşılan ikiz hamilelik 7. ve 8. haftalarda daha kesin bir şekilde tespit edilir. 7 haftalık ikiz hamileliği ultrason görüntülerinde belirlemek mümkündür.
Bebeklerde cinsiyet belirlemesi genellikle ultrason muayenesi sırasında yapılır ve bu nedenle 7 haftalık bir bebekte cinsiyetin belirlenmesi çok erken olabilir. Cinsiyet tespiti genellikle 18-20 haftalık hamilelik döneminde daha net olarak yapılabilir.
7 haftalık bir hamilelik sürecinde karın hafifçe büyümeye başlayabilir. Ancak bu evrede gerçekleşen karın büyümesi genellikle hormonal değişimlere bağlıdır ve gözle görülür derecede büyük bir değişiklik beklenmez.
17 haftalık bir hamilelikte memeden süt benzeri bir sıvının gelmesi durumu yaşanabilir. Bu durumda anne adayının endişelenmesine gerek yoktur. Memenin ucunun sıkıştırılmasından kaçınılmalıdır.