444 3 703

8 Haftalık Gebelik

8 haftalık bir hamilelik 2 aylık bir süreci ifade eder.

Hamileliğin 8. haftasındayken anne adayının hamileliği belirgin olmasa da ultrason ile kolayca teşhis edilebilir. Bebek ultrason görüntüsünde minik bir siluet olarak görünür ve daha önceki haftalara kıyasla daha az kıvrımlıdır. Bu da onun hareket etmesini sağlar. Ultrason sırasında bu hareketler görülebilir. Bebeğin başı vücuduyla karşılaştırıldığında biraz daha büyüktür. Kol ve bacakları görülebilir durumda olup kalp atışları işitilebilir fakat cinsiyeti henüz belirlenemez.

Bebeklerin kalp atışları genellikle hamileliğin 5. haftasından itibaren duyulabilir. 8 haftalık bir bebeğin kalbi bir yetişkininkinin iki katı hızda yani dakikada 120-170 kez atar. 8 haftalık gebelikte kalp atışı duyulmaması ise genellikle endişeye neden olabilir. Ancak bu durum her zaman bir problem olduğunu göstermez. Kalp atışları genellikle ultrason cihazının teknolojisi, annenin vücut yapısı ve embriyonun yerleştiği konum gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Bu sebeple doktorunuzla düzenli olarak görüşmek ve gerektiğinde ek testler yapmak önemlidir.

Hamileliğin 8. haftasında tek veya çoklu gebelik durumu belirlenebilir. Eğer ikiz hamilelik söz konusuysa ultrason muayenesi sırasında iki kalp atışı duyulur. Ancak ikiz hamileliğin tek veya çift yumurta ikizi olduğunu belirlemek için hamileliğin 9. ile 14. haftaları arasını beklemek gerekmektedir.

Hamileliğin 8. haftasında da taze ve yüksek besin değerine sahip yiyeceklerle beslenmek büyük önem taşır. Protein ve sebze ağırlıklı, Akdeniz tarzı bir diyet karbonhidrat ağırlıklı diyetten daha uygundur. Günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerekmektedir. Çiğ ya da hafif pişmiş et ve yumurta ile bazı deniz ürünleri tüketilmemelidir. Kırmızı etler ve kümes hayvanları kesinlikle iyi pişmiş olmalıdır. Haftada bir veya iki kez lüfer, levrek, trança, çupra, somon gibi düşük cıva içeren balıklar yenilebilirken yüksek cıva seviyesine sahip uskumru, kılıç balığı, tuna balığı gibi derin deniz balıkları tercih edilmemelidir. Meyve ve sebzeler dikkatlice yıkanmalıdır; özellikle marul, maydanoz, ıspanak, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler sirkeli suda bekletilebilir.

8 haftalık gebelik sürecinde vücudu zorlamayacak egzersizler yapılabilir. Bu egzersizler arasında hafif tempolu yürüyüşler, hamile pilatesi, hamile yogası ve yüzme bulunmaktadır. Özellikle açık havada gerçekleştirilen 30 dakikalık hızlı yürüyüşler anne adayının beden ve ruh sağlığına çok iyi gelir. Hamilelik boyunca vücut ağırlığı artacağından bu dönemde düzenli fiziksel aktivite yapmak faydalıdır. Hamile pilatesi ve yoga, gebelik sürecine uygun hareketleri içerecek şekilde uzmanlar eşliğinde yapılmalıdır.

Ultrasonda 8 haftalık bebeğin hareket ettiği görülse de annenin bu hareketleri henüz hissetmesi mümkün değildir. İlk muayenenizi 8. haftada gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda ultrasonda bebeğinizi ilk defa görebilirsiniz. Bebeğiniz şu anda hareket ediyor olabilir hatta siz hissetmeseniz bile.

8. haftada bebeğiniz önceki haftalarda olduğu gibi gebelik kesesinin içerisinde yer alır. Gebelik kesesi bebeğin hamilelik süreci boyunca geliştiği yerdir ve içerisinde amniyon sıvısı bulunur. Bu dönemde bebek annenin rahmi içerisinde amniyon adlı bir sıvı içerisinde büyür. Amniyon sıvısı hem bebeğin rahatça hareket etmesine yardımcı olur hem de darbelere karşı koruma sağlar.

Genellikle ultrason muayenesi sırasında bebeğin kalp atışları 8. haftada duyulabilir. Ancak annenin karnındaki bebeğin kalp atışlarını bu aşamada henüz hissetmek mümkün değildir. 8 haftalık bir bebek kalbi dakikada yaklaşık 150-170 kez atar bu oran bir yetişkinin kalp atış hızının neredeyse iki katıdır.

Hamilelik sürecinde kanama sıkça görülür ve genellikle sorun teşkil etmez. 8 haftalık gebelikte meydana gelen lekelenme biçimindeki kanamalar genellikle normal kabul edilir. Bu lekeler pembe, kırmızı veya koyu kahverengi olabilir. Gebelikle ilişkili erken dönem kanamaları en sık ilk 12 hafta içerisinde meydana gelir ve bazen 20. haftaya kadar devam edebilir. Ancak hangi haftada olursa olsun vajinal kanama hakkında doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Hamileliğin başlangıcında bebeğin rahime yerleştirilmesi esnasında bir ince damarın çatlaması sonucunda kanama yaşanabilir. Ayrıca hamileliğin 6 ile 8 haftaları arasında progesteron hormonunun bebeğe geçiş sürecinde de kanama görülebilir. Hamileliğin ilk dönemlerinde nedeni belirsiz kanamalar da oldukça yaygındır. Bu ağrısız ve hafif kanamalar yaşansa bile, genellikle gebelik sağlıklı bir şekilde sürer. Gebelik sırasında vajinal kanamaların çeşitli sebepleri olabileceği unutulmamalıdır. Bazı durumlarda lekelenme veya kanama düşük riski, dış gebelik, mol gebelik ve serviks hastalıkları gibi sorunların belirtisi olabilir. Dolayısıyla 8 haftalık bir gebelikte kanamanın neden olduğu kesin olarak belirlenmek için bir doktora başvurmalı ve detaylı bir değerlendirme yapılmalıdır.

Gebelik öncesi yumruk büyüklüğünde olan rahminiz 8. hamilelik haftasında portakal büyüklüğüne erişmiştir. Bu rahim genişlemesi sonucunda kasık bölgesinde ve karın alt kısmında gerilme ve ara sıra kramp şeklinde ağrılar yaşanabilir. Adet sancısına benzeyen hafif karın ağrısı, hamileliğin ilk haftalarında normaldir. Hamileliğin ilerleyen evrelerinde de çeşitli nedenlere bağlı olarak karın ağrınız olabilir.

Saç boyası gibi kimyasallar içeren ürünlerin kullanılması toksik etkilere sahip birçok ajanın vücuda girmesine neden olabilir. Bu tür ürünlerin kanıta dayalı çalışmalar olmasa da vücutta birikebileceği ve fetüse zarar verebileceği düşünülür. Eğer bu tür ürünler kullanılacaksa fetal etkilerinin daha düşük olduğu 12. haftadan sonra kullanılması tavsiye edilir. Pedikür ve manikür gibi işlemler sırasında ise hepatit veya HIV gibi enfeksiyonlara maruz kalma riski vardır. Bu tür enfeksiyonlar hamilelik sırasında geçirildiğinde fetüs üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir ve doğumsal ya da yeni doğan döneminde enfeksiyonlara yol açabilir.

KATEGORİLER