444 3 703

9 Haftalık Gebelik

Bebeğiniz büyüdükçe vücudunuz da bu değişime adapte olmaya çalışır. Dolayısıyla hamileliğin ilerleyen haftalarında kilo artışının yaşanması olağandır. Ancak bu dönemde alınan kilonun takip edilmesi oldukça önemlidir çünkü aşırı kilo alımı hamilelik diyabeti, yüksek tansiyon ve kolesterole neden olabilir. Ayrıca doğum sırasında bazı komplikasyonları tetikleyebilir. İlk 3 ay boyunca kilonuzu kontrol etmek önemlidir çünkü genellikle 3. aydan sonra kilo artış hızlanır. Eğer 9 haftalık gebelikte kaç kilo almanız gerektiğini merak ediyorsanız ilk 3 aylık dönemde alınması beklenen kilo genellikle 1-3 kilogram arasındadır.

Hamileliğin 9. haftası genellikle 2. ayın tamamlanarak 3. aya girildiği dönemi ifade eder. Yani yaklaşık olarak iki ay ve üç gün süren bir hamilelikten bahsedebiliriz.

Embriyo bu haftanın sonunda artık cenin olarak adlandırılacaktır. Bebeğin ne kadar süredir gelişim gösterdiği genellikle doktorun 9. haftaki ultrason görüntülerini inceleyerek ve bebeğin başından kalçasına kadar olan mesafeyi ölçerek belirlenir. Bu ölçüm oldukça hassas bir işlemdir ve hata payı minimum seviyededir.

Yerleşme veya implantasyon kanaması genellikle döllenmenin ardından 7 ile 10 gün içinde gerçekleşir. Kanama genellikle ana rahmine düşen embriyo evresinde oluşur bu aşamada anne adayında adet gecikmesi bile yaşanmamış olabilir. Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleştiği süre zarfında rahimdeki bir kılcal damarın çatlaması sonucu gerçekleşir. Ancak yerleşme kanaması 9 haftalık gebelik döneminde görülmez.

Rahmin genişlemesi nedeniyle anne adayında kasık ağrısı meydana gelmesi normaldir. Gebeliğin bu evresinde anneler sıklıkla kasık ağrısından şikayet eder. Rahim genişlerken rahim bağları da aynı oranda büyüyemez ve bu durum bağlardan geçen sinirlerin gerilmesine ve dolayısıyla kasık ağrısına sebep olur.

Hamileliğin 9. ayında vajinal akıntının artması beklenen bir durumdur. Kokusuz, beyaz veya şeffaf vajinal akıntı yaygındır. Ancak eğer kötü kokulu, kaşıntılı veya ağrılı bir akıntınız varsa ve idrar yaparken acı hissediyorsanız bu vajinal enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bu durumda bir doktorla iletişime geçmek önemlidir.

Gebeliğin 9. haftasında anne adaylarında mide bulantısı görülebilir. Mide bulantısının yoğunluğu ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Gebelik döneminde yaşanan fiziksel ve hormonal değişimler nedeniyle baş ağrıları oluşması normaldir. Ancak aşırı baş ağrılarının altında yatan sebeplerin incelenmesi gereklidir. Tansiyon yüksekliği, migren, sinüzit ve solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlar bu haftada ciddi baş ağrılarına ve kusmalara neden olabilir.

Hamilelik sürecinde kasık bölgesinde ağrı normal bir belirti olabilir veya düşük riskini gösterebilir. Ayrıca anne adayında idrar yolu enfeksiyonu ya da gaz sancısı gibi durumlar da karın ağrısına sebep olabilir. Kesin teşhis için doktora başvurulması şarttır.

9 haftalık hamileliklerde pembe akıntı, kanama ve kahverengi lekelenme görülmesi düşük riskini artırır ve bu nedenle oldukça önemlidir. Bu haftada özellikle kanama ve kahverengi lekelenmelere dikkat edilmeli, klinik muayene sonucunda bunların nedeni titizlikle araştırılmalı ve en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır.

Gebelik sürecinin ilk haftasından son haftasına kadar bebeğin gelişimi ve anne adayının sağlığı doktor kontrolünde olmalıdır. 9.haftadaki gebelik risklerinin en önemlisi düşük riskidir ve erken gebelik kaybına yol açabilir. Bu dönemde düşük riskini minimize etmek için gebeliğin izlenmesine özen gösterilmektedir.

Planlanmamış bir gebelik durumunda anne ve baba adaylarının 9. haftada yaptırması gereken testleri atlamaması önemlidir. Bu aşamada anne adayına tam kan, tam idrar, geniş kapsamlı biyokimya, kan grubu, torch, VDRL, hepatit belirteçleri ve tiroid testleri uygulanmalıdır.

Diş problemi yaşayan anne adayları genellikle hamilelik sırasında diş çekiminin yapılıp yapılmayacağını merak eder. Acil diş işlemleri genellikle 3-6 ay arasında gerçekleştirilmeliyken aciliyeti olmayan işlemler (örneğin diş taşı temizliği) doğum sonrasına bırakılmalıdır. Gebeliğin 9. haftasında tedavi konusunda uzmana danışılabilir.

Bitkilerin yanlış kullanımı vücudun normal fonksiyonlarını bozabilir. Hamilelik sırasında aşırı bitki çayı tüketimi zararlı olabilir. Zencefil, nane, melisa, kuşburnu, ıhlamur ve elma çayları gibi bitki çayları fazla tüketilmemek kaydıyla günde 1-2 fincan içilebilir. Ancak ada çayı ve sinameki gibi bitki çaylarından mümkün olduğunda kaçınılmalıdır.

Gebeliğin 9. haftasında detaylı ultrason incelemesi ile cinsiyet belirlenemez ancak genetik testler (Cus ve fetal DNA vb.) sayesinde cinsiyet belirlenebilir.

9 hafta hamilelik döneminde bebeğin kalp atışlarının algılanabilmesi genellikle olumlu bir işaret olarak kabul edilir. Bebeğin kalp hızı dakikada yaklaşık 160-180 arasında olmalıdır; aksi durum bir gelişim sorununa işaret edebilir. 9 haftalık bebeğin kalp atışı duyulmazsa bu durum genellikle bir endişe kaynağı olabilir ve derhal bir sağlık profesyoneli ile konsültasyon yapmanız gerekmektedir.

Eğer cinsel ilişkinin ardından karın veya kasık ağrısı ve kanama yoksa cinsellik yaşanabilir. Ancak bu hamilelik evresinde cinsel ilişkiden sonra karın ağrısı, kasık ağrısı ve kanama varsa, düşük riski nedeniyle 12. haftaya kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Varisler genellikle anne adayının kilo alması ve hareket kısıtlılığı nedeniyle daha ileriki haftalarda ortaya çıkar fakat erken hamilelik dönemlerinde de görülebilir. Uzun süre ayakta duran hamilelerde varis oluşumu meydana gelebilir. Varis çorapları giymek belirtileri hafifletebilir ve mümkün olduğunda ayakların kalp seviyesinin üzerinde tutulması önerilir. Gerekli hallerde damar cerrahisi muayenesi yapılmalıdır.

Hamileliğin ilk evresinden doğuma kadar anne adaylarının saç boyası ve diğer kimyasallardan olabildiğince uzak durmaları tavsiye edilir.

Ülkemizde 10. haftaya kadar hamilelik sonlandırmanın hukuken uygun olmadığını belirtmek önemlidir ancak kürtaj süreci genellikle bebeğin erken tespiti ile beraber anne ve baba adayının onayı ile gerçekleştirilebilir.

KATEGORİLER