Eğer gebeliğinizin onuncu haftasındaysanız yaklaşık olarak iki buçuk aylık hamile olduğunuzu söyleyebiliriz. Daha kesin bir ifadeyle 10. hamilelik haftanızı bitirdiğiniz ve 11. haftaya girdiğiniz gün 2 ay 10 günlük hamilesiniz demektir.
10 haftalık gebelik ultrason görüntüsü ile bebeğin baş gövde mesafesi ölçülür. Bebeğin ense kalınlığı kontrol edilir. Ayrıca 10 haftalık hamilelikte tam kan sayımı, idrar analizi, karaciğer testleri, toksoplazmozis, rubella, sitomegalovirüs ve herpes simpleks virüs taramaları için torch testi, tiroid kontrolü ve eğer kan uyuşmazlığınız varsa kan uyuşmazlık testleri yapılır.
Bebeğin ense kalınlığının ölçümü 10 haftalık hamilelikte yapılabiliyor olsa da bu ölçümün en ideal zamanı 12. gebelik haftasıdır.
İkili testin uygulanması için 10. gebelik haftası erken bir dönemdir ancak yapılabilir. İkili testin en uygun zaman aralığı ise 12-14. hamilelik haftalarıdır.
10 haftalık hamilelikte bebeğin cinsiyeti bazen anlaşılabilmektedir fakat kesin bir tespit için bu süreç erken kabul edilir.
Bebek büyümeye başladıkça 10 haftalık bir gebelikte kasıklar üzerinde basınç hissedilebilir. Aynı zamanda rahmin genişlemesi de ağrılara sebep olabilir. Bu ağrılar genellikle bebeğin yerleşmesi ve büyümesiyle ilişkilidir ve kanama olmadığı sürece normal olarak kabul edilir.
Hamilelik döneminde ağrılı deneyimlerin yanı sıra akıntı ve lekelenme gibi durumlar da yaşanabilir. Akıntının miktarındaki artış hamilelik boyunca devam eder ve rengi ile kokusu önemlidir. Şeffaf ve bol miktarda olan akıntı genellikle normaldir. Ancak lekelenme genellikle sağlıklı bir belirti değildir ve düşük riskini gösterebilir. Herhangi bir lekelenme durumu doktora bildirilmeli ve gerekli incelemeler yapılmalıdır.
10 haftalık bir gebelikte kanama tehlike işaretidir. Eğer kanama görülürse mutlaka ultrason kontrolü yapılmalıdır. Test sonuçlarına göre tedavi ve istirahat süreci belirlenir. Doktorun önerisi üzerine anne adayı hastaneye yatırılabilir.
Eğer anne adayında plasenta ile ilgili bir problem erken doğum riski, rahmin anatomik yapısına dair bir sorun veya kanama şikayeti bulunmuyorsa cinsel aktivite sınırlaması gerekmez.
Hamilelik süresince kanamanın görülmesi genellikle istenmeyen bir durumdur. Eğer 10 haftalık hamilelik sürecinde cinsel ilişki sonrasında kanama meydana gelirse anne adayının hemen doktora başvurması gereklidir. Kanamanın durdurulması için ultrason muayenesi yapılmalı ve kanamayı durdurucu ilaçlar verilmelidir. Bu tür durumlarda yaklaşık olarak 1 ay boyunca cinsel ilişkiden kaçınılması tavsiye edilir. Kanama ile ilgili bir problem tespit edildiyse, hamilelik süresince cinsel aktiviteden uzak durulmalıdır.
Bebeğin büyümesi nedeniyle 10 haftalık hamilelik sürecinde rahim ve kasıklarda ağrılar görülebilir. Fakat eğer bu durum ishal, kusma ve mide ağrısına sebep oluyorsa, bir gastroenterologa danışmak iyi bir fikir olacaktır.
Eğer anne adayında zaten migren tipi baş ağrısı varsa bu dönemde ağrı atakları artabilir. Yüksek tansiyon da hamilelik sırasında baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca sinüzit veya göz problemleri de baş ağrısına sebep olabilir. Ancak 10 haftalık gebelik dönemi spesifik bir baş ağrısına yol açmaz.
Bebek 10 haftalıkken annesi tarafından hissedilmez annenin genellikle fark ettiği şey bağırsak hareketleridir. İlk bebeği olan anneler genellikle 19. hamilelik haftasında, ikinci bebeği olanlar ise 17. hamilelik haftasından sonra bebek hareketlerini hissederler.
Gebelik durumu idrar testinde görülebilir. Adet gecikmesinin bir gün bile olsa olması durumunda idrar testi pozitif çıkabilir.
Hamilelik döneminde sık idrara çıkmak oldukça yaygın bir durumdur. Ancak bu belirti genelde hamileliğin son üç ayında daha belirgin hale gelir. Eğer anne adayları yanma hissi ve gece boyunca sık idrar ihtiyacı yaşıyorsa idrar yolu enfeksiyonu düşünülmeli ve bu şikayetlerle doktora başvurulmalıdır.
Yürüme ve yüzme ideal gebelik egzersizleri olarak kabul edilir. 10 haftalık hamilelik döneminde pilates ve yoga önerilmez. Pilates ve yoga için hamileliğin 12. haftası ve sonrası daha uygun bir zaman dilimi olarak kabul edilir.
Hamilelik döneminde gaz oluşumu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Gebelik sürecinde mide-bağırsak sistemi daha ağır çalışır ve alınan ilaçların da bağırsak hareketlerini yavaşlatma etkisi olduğu için gebelikte gaz sorunu yaşanabilir.
Bebeğin hareketlerinin hissedilmesi 10 haftalık bir gebelikte genellikle mümkün olmayabilir. Ancak bazı belirtiler sayesinde hamile olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Genellikle 10. haftada olan bir gebelik sırasında halsizlik ve iştahsızlık gibi semptomlar yaygındır. Bunlar genellikle gebelik hormonlarından kaynaklanır ve bulantı, kusma, acı tat alma ve enerji eksikliği gibi semptomlara neden olabilir.
İshal 10. haftada olan bir hamilelik sırasında normal olarak kabul edilmez. Eğer ishal yaşıyorsanız bunun nedenini bulmak için doktorunuza başvurmanız önemlidir.