444 3 703

10 Haftalık Gebelik

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde mide üst kapağının açılması ve midedeki asidin yemek borusuna kaçması sonucunda mide bulantısı ve yanma şikayetleri genellikle ortaya çıkar. Ancak 10 haftalık bir gebelikte bu belirtilerin oluşması genellikle bebeğin büyüklüğünden ve mideye uyguladığı basınçtan değil gebelik hormonlarından kaynaklanır. Mide rahatsızlıklarını azaltmak için acı, ekşi, baharatlı yiyeceklerden kaçınıp yumuşak gıdalar tüketmeyi, yüksek yastık kullanmayı deneyebilirsiniz.

Hamile kadınların sadece % 10-15'inde memelerinden erken dönemde sıvı gelebilir. Bu durum normal kabul edilir ancak meme ucunu sıkmanız tavsiye edilmez.

Uzun otobüs yolculukları 10 haftalık hamilelik döneminde düşük riskini artırabileceği için 3 saatlik seyahatlerden daha uzun olanları önerilmez. Hava yoluyla seyahat etmek bu durumda daha uygun olacaktır.

Hamileliğin 10. haftasında anne adayının hangi pozisyonda yattığının önemi yoktur. Rahat olduğu herhangi bir pozisyonda uyuyabilir.

Bebek genetik hastalıklar veya vücut anormallikleri nedeniyle düşebilir. Rahim anormallikleri de düşük tehdidi oluşturabilir. Progesteron hormonunun az miktarda olması da düşük riskini yükseltir. Bu durum tüp bebek gebeliği olanlarda daha sık görülür.

Yasal olarak gebeliğin sonlandırılma süresi 10 haftadır. Bu süre geçtikten sonra hukuki olarak doğumun sonlandırılması mümkün olmaz.

10 haftalık bir gebelikte su gelmesi normal bir durumdur. Ancak kanlı akıntıların düşük belirtisi olduğunu göz önünde bulundurarak bir doktora başvurulmalıdır.

10 haftalık gebelik sürecinde anneler genellikle hafif rahatsızlık hisseder. Bu belirtiler mide bulantısı, yorgunluk ve sık idrara çıkma şeklinde olabilir. Ancak her kadının deneyimi farklı olacağı için bu belirtilerin hepsi veya hiçbiri yaşanmayabilir.

10 haftalık fetus henüz tekme atmaya başlamaz. Bu tür hareketler genellikle 16. haftadan itibaren hissedilmeye başlar.

10 haftalık hamilelikte anne adayının kilo alması beklenmez. Genellikle ilk trimester süresince çok az ya da hiç kilo alınmaz.

Bebeklerin 10. haftasında önemli bir gelişim süreci yaşanır. Bu dönemde bebeğin kalbi, beyini, omuriliği ve diğer organları şekillenmiş olup evrimleşmeye devam eder. Ek olarak bu zaman diliminde el ve ayak parmakları da belirgin hale gelir.

Bebeğin annesinin rahminde beslenmeye başlaması genellikle embriyo durumundan fetüs safhasına geçişle birlikte başlar. Bu durum genel olarak yaklaşık 8-9 hafta içerisinde meydana gelir.

Bebeklerin kasıktan ana rahmine geçişi çeşitli etkenlere bağlıdır fakat genelde bu olay 12 ile 14 haftalar arasında gerçekleşir.

Bebeğin organ gelişimi genellikle gebeliğin 20. haftasında tamamlanır. Bu aşamadan itibaren bebeğin organları büyümeye ve olgunlaşmaya devam eder. Ancak her bebekte bu süreç farklılık gösterebilir ve biraz daha uzun sürebilir ya da daha hızlı tamamlanabilir.

KATEGORİLER