444 3 703

Meyan Kökü Nedir? Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?

Doz aşımı yapılan yani aşırı tüketilen meyan kökü vücuttaki sodyum seviyelerini yükseltirken potasyum miktarını düşürerek kan basıncını artırabilir. Dolayısıyla hipertansiyon hastalarının meyan kök tüketirken dikkatli olması önemlidir. Potasyum dengesizliği kalp ritminde bozulmalara veya kas zayıflığına neden olabilir. Ayrıca fazla miktarda meyan kökü tüketimi vücudun tuz dengesini bozar ve su tutulmasına yol açabilir bu da ödem oluşturabilir. Bazı bileşenler hormonların özellikle östrojen ve kortizol gibi hormonların etkilerinde farklılık yaratabilir. Bu yüzden hormonal denge problemi olan kadınların ya da hormonal ilaç kullanıcılarının doktorlarına danışmaları gerekir. Meyan kökünün bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilaçların verimliliğini veya yan etkilerini değiştirebileceği unutulmamalıdır. Yani meyan kökü kullanmadan önce doktora hangi ilaçların kullanıldığını belirtmek çok önemlidir. Bazı insanlar meyan köküne karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu yüzden meyan kökü tüketmeye başlamadan önce, herhangi bir alerjinin olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Meyan kökü direkt olarak uykuyu etkilemez fakat dolaylı bir şekilde uyku düzenini iyileştirici etkisi bulunur. Stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olan adaptojenik maddeler içerdiği için rahat bir uyku çekmeyi kolaylaştırır. Ayrıca meyan kökü tükettikten sonra kişi zihinsel dinginlik ve rahatlama hisseder, bu da uyku kalitesini artırabilir.

Meyan kökünün öksürük kesici ve boğazı yumuşatıcı özellikleri ile bilinir. Çay, toz, şurup veya pastil formunda kullanılabilir. Meyan kökünden yapılan çayın yapılışı ise oldukça basittir; bir fincan sıcak suya meyan kökü eklenip 5-10 dakika demlemeye bırakılır ve ardından içilir. Meyan kökü tozunun su ile karıştırılarak tüketilmesi de mümkündür.

Hamile ve emziren kadınların meyan kökünün aşırı kullanımının olası etkileri göz önünde bulundurularak bu bitkiyi tüketmeleri önerilmez. Ayrıca çeşitli ilaçlar kullanan bireylerin de doktor kontrolünde bu bitkiyi tüketmeleri gerekmektedir.

Astım ve solunum yolu hastalıklarına yardımcı olan meyan kökünün, balgam atma konusunda da destek sağlayabileceği düşünülmektedir.

KATEGORİLER