Defne yaprağının alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için tüketim öncesi mutlaka bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Alerjiye yatkın kişiler, diyabet hastaları, ameliyat öncesi olanlar (çünkü sinir sistemini etkileyebilir), solunum problemleri veya astımı olanlar, emziren kadınlar ve hamilelerin defne yaprağı tüketmeden önce profesyonel bir görüş almaları tavsiye edilir.
Defne yaprağının anti-inflamatuar özellikleri vardır ve bu nedenle çeşitli iltihaplanmalara karşı koruma sağlamaktadır.
Defne yaprağında bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde migren, baş ağrısı ve eklem ağrıları gibi durumlarda rahatlama sağlayabilir.
Defne yaprağında bulunan kafeik asit bir antioksidan olup kalp sağlığını destekler. Kolesterol seviyesini dengeler ve kılcal damarları güçlendirir.
Türkiye'de genellikle tüketilen Akdeniz defnesi güvenlidir ve zehirsizdir. Ancak kiraz defnesi denilen diğer bitki türleri ile karıştırılabilir ve bu türün zehirli olma ihtimali vardır. Bu nedenle farklı defne türlerinin ayırt edilmesi önemlidir. Normal dozlarda tüketilen defne yaprağı genellikle zehirsizdir.
Defne yaprağı A vitamini ve antioksidan bileşenler içerdiği için cilt sağlığına katkısı vardır. Defne yaprağı, kuru, yağlı veya alerjik ciltlerde rahatlıkla kullanılabilir. Hücre yenilenmesini teşvik ederek cildin daha genç görünmesine yardımcı olur. Siyah noktaların yanında saç köklerindeki yara ve tahrişlerle savaşabilir. Saçların beslenmesine yardımcı olurken aynı zamanda yumuşaklık, parlaklık ve güç sağlar. Defne yaprağı yağı, diğer yağ türleri olan Hindistan cevizi yağı ile karıştırılıp egzama ve romatizma tedavisinde de kullanılabilir. Ayrıca, defne yaprağı suyunun faydaları arasında, A vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkan gece körlüğü ve diğer göz hastalıklarının tedavisi de bulunmaktadır.
Defne bitkisi her mevsimde bulunan ve yaprak dökümü olmayan bir bitkidir. Defne yaprakları, yıl boyunca tamamen olgunlaştığında toplanır. Yaprakların toplanması için defne dalları kesilir. Ancak, yaş iken defne yapraklarının hasat edilmesi önerilmez. Taze defne yaprakları keskin ve acı bir koku-tada sahiptirler, bu sebeple kullanmadan önce kurutulmalıdırlar. Yapraklar taze iken kurutulduğunda daha yoğun bir tat elde edilir. Hasat edildikten sonra 2-3 gün süreyle kurumaya bırakılmaları gerekir.