444 3 703

11 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 11. haftası, yaklaşık olarak üçüncü ayın başlangıcına denk gelir.

11 haftalık bir gebelikte, anne karnı genellikle hafif bir şekilde büyümeye başlar. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Gebeliğin 11. haftasında bebeğiniz yaklaşık olarak 4-5 cm boyutlarındadır.

11 haftalık gebelikte bebeklerin ense kalınlığı ölçümleri genellikle 1.2 mm ile 2.1 mm arasında olmalıdır.

Bazı kadınlar 11 haftalık gebelikte hafif karın ağrısı yaşayabilirler. Ancak şiddetli veya sürekli ağrınız varsa, mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Genellikle ilk hamilelik hareketleri 16-25 haftalar arasında hissedilir, ancak bazı kadınlar daha erken de hissedebilirler. 11 haftada bebek hareketlerinin hissedilmesi oldukça nadirdir.

Kimi kadınlarda 11 haftalık gebelikte karın belli olmaya başlar, ancak bu durum kişiden kişiye değişir ve genellikle daha sonraki haftalarda belirgin hale gelir.

11 haftalık gebelikte kanama, genellikle bir sorunun belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Bebeğin 11 haftalık gelişimi incelendiği zaman, ultrason görüntülerine bakarak bebek ağırlığının yaklaşık olarak 8 gram olduğunu söyleyebiliriz. Bebek bu süre zarfında amniyon sıvısı içinde hızlıca büyümeye devam eder. 11. hafta ile 30. hafta arasındaki gelişim sürecini karşılaştırırsak, bebek ağırlığından 30 katlık, boyundan ise 3 katlık bir artış olduğunu gözlemleyebiliriz. Dolayısıyla bu haftadan itibaren hızlanan bir büyüme evresi başlamış olur. Bebeğin hızlı büyümesini desteklemek ve beslenmesini sağlamak üzere plasentadaki kan damarları sayıca artar ve genişler. Bu gelişim döneminde, bebek kulaklarını başın yan tarafına ve arkasına doğru hareket ettirir. Kafa kısmı büyürken yani dikleştiği zaman çene göğüsten ayrılır ve boyun uzamaya devam eder. Hamilelik sürecinin en başından itibaren hamilelik deneyimi yaşayan yakın dostlarınızdan öneriler almak psikolojik açıdan oldukça faydalı olacaktır. Özellikle ilk kez hamile olan kadınların stres yönetiminde zorlandıkları bilinen bir gerçektir. Bu dönemi daha kolay atlatmak için danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Hamilelik sürecinin tamamında stresten kaçınmak, bu sürecin en stratejik adımıdır.

Birçoğu 11 haftalık gebeliği kaç aya denk geldiği konusunda merak içindedir. Eğer 11 haftalık hamileyseniz, gebeliğinizin üçüncü ayını yaşıyor olabilir yani yaklaşık olarak 2,5 aydır hamilesiniz demektir.

11 haftalık bir bebeğin ultrason görüntüsü nasıl olur sorusu da sıklıkla sorulan bir diğer sorudur. Bebek, önceki haftalara kıyasla büyük bir gelişme gösterdiği için ultrasonda daha net bir şekilde görülür. Bu haftada alınan ultrason görüntülerinde bebeğin başının boyutunun vücudun geri kalanıyla benzer boyutta olduğunu ancak geçmiş haftalara göre daha orantılı bir görünüm kazandığını söyleyebiliriz. Kulaklar, gözler ve el-ayakları hızlıca geliştiği için bebek artık insan formuna bürünmeye başlamıştır. Bebek ultrason görüntüsünde, 11 haftalık gebelikte genellikle sırt üstü konumda bulunur. Bu haftada, bebekte meme uçları daha belirgin hale gelmeye başlar ve diş kökleri, saç kökleri, tırnak yatakları ve burun delikleri oluşturmaya başlamıştır. Göz kapakları da mevcuttur ancak birbirine yapışık durumdadırlar. İlerleyen dönemlerde alt ve üst göz kapağı ayrılır ve doğumdaki halini alır.

Bebeğin üreme organları 11 haftalık hamilelikte şekillenmeye başlamış olsa da, fetus henüz cinsiyet tespitine izin verecek kadar büyümemiştir. Bu nedenle, 11 haftalık bir gebelikte bebeğin cinsiyeti görülme olasılığı düşüktür. Ancak doktorunuz, 12. haftadan sonra bebeğin pozisyonuna bağlı olarak ultrason incelemesi sırasında cinsiyeti belirleme şansına sahip olabilir. Erkek çocukların üreme organının yapısı gereği ultrasonda daha kolay görülmesinden dolayı cinsiyet tespiti kız çocuklarına kıyasla daha erken dönemlerde yapılabilmektedir. Kesin bir cinsiyet tespiti için, 20. haftada gerçekleştirilen ayrıntılı ultrasonun beklenmesi genellikle en iyisidir. Bu inceleme sırasında cinsiyeti belirlemek için hata marjı, bebeğin pozisyonu uygunsa oldukça düşüktür.

Bebeklerin 11 haftalıkken hareket etmeye başladığına dair birçok soru vardır. Bebek, kemik ve kas gelişimine bağlı olarak annenin karnında hareket etme kapasitesine sahip olmuştur. Ultrason görüntülerinde bebeğin kol ve bacak hareketleri görülebilir. Bu dönemdeki bir bebeğin çoğu hareketi, anne karnındaki seslere ve uyarılara karşı refleksif bir yanıttır. İstemsiz hareket denemeleri de yavaş yavaş başlamaktadır. Ancak, 11. hamilelik haftasında annenin bebeğin hareketlerini algılaması için hala çok erkendir. Bebek hala oldukça miniktir ve yapmış olduğu hareketler de pek belirgin değildir. Bu nedenle annenin bu hareketleri hissetmesi beklenemez. Genelde, ilk kez anne olacaklar, daha önceden hamilelik deneyimi olanlara kıyasla bebeğin hareketlerini daha geç fark eder.

Hamileliğin 11. haftasına gelen kadınların bazı taramalar yaptırması önerilir. Bu taramalar genellikle tiroid fonksiyon testleri, standart kan analizleri ve gerekliyse idrar testlerini içerir ve düzenli gebelik kontrollerinin bir parçasıdır. Tüm bu testler, anne ve bebek sağlığının izlenmesi ve herhangi bir sorunun erken teşhisi için çok önemlidir. Ek olarak, 11-14 haftalar arasında nuchal translucency (ense saydamlığı) testi yapılır ki bu Down Sendromu riskinin değerlendirilmesine yardımcı olur. Annenin yaşı, kan sonuçları ve bebeğin ense bölgesindeki ölçümler kullanılarak Down Sendromu riski belirlenir. Belirlenen risk seviyesi belirli bir eşiği aştığında, Down Sendromu ihtimali üzerinde durulur ve amniyosentez, kordosentez veya CVS gibi daha kapsamlı tanı yöntemleri kullanılarak bebekte herhangi bir genetik bozukluk olup olmadığı kesin olarak belirlenir. Bunun yanısıra, beklenmeyen bir semptom ya da sağlık sorunu olan hastalar için doktor muayenesinin ardından ek testler de talep edilebilir.

Başta Down sendromu olmak üzere birçok hastalıkla alakalı olarak bebeğin ense kalınlığı kontrol edilmelidir. Anne karnındaki bebeğin ense kalınlığı 10 – 14 haftalar arasında ölçülebilmektedir. 

11 haftalık gebelik ikili test ile bebeğin ense kalınlığının kontrol edilmesi, özellikle Down sendromu gibi bazı hastalıkların tespiti açısından önemlidir. Bebeğin anne karnındaki ense kalınlığı genellikle 10 – 14 haftalar arasında yapılabilmektedir.

Bebeğin cinsiyetinin 11 haftalık hamilelikte belirlenip belirlenemeyeceği, anne-babalar ve hatta aileler arasında büyük bir merak konusu olabilir. 11 haftalık gebelik sırasında bazen bebeğin cinsiyeti ayırt edilebilir, özellikle erkek bebeklerde bu ihtimal biraz daha yüksektir. Ancak genellikle, 11 haftada bebeğin cinsiyeti kesin olarak belirlenemez.

Anne adayları hamilelik sürecinde çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilir bunların arasında 11 haftalık gebelikte kasık ağrısı da yer alır. Bebeğin büyümesi ve gelişmesi nedeniyle bu tür ağrılar normaldir. Ancak eğer ağrılar düzenli hale gelirse, bel ağrısına eklenir veya kanama meydana gelirse, düşük riski göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumda hemen doktora başvurulmalıdır.

Hamilelik boyunca akıntının artması genellikle normal kabul edilir. Ancak akıntının renksiz ve kokusuz olması gerektiği unutulmamalıdır. Yeşil veya kahverengi akıntı ya da beyaz peynir benzeri akıntı riskli durumlardan biridir. Hamilelikte herhangi bir dönemde lekelenme yaşanması da normal kabul edilmez. Eğer 11 haftalık bir hamilelikte lekelenme meydana gelirse, hemen doktora danışılmalıdır.

11 haftalık hamilelikte ya da hamileliğin herhangi bir döneminde kanama risklidir. Eğer bir kanama meydana gelirse, nedenlerinin ultrason ile incelenmesi gereklidir. Gerekli testlerin yapılmasının ardından tedavi ve istirahat önerilebilir. Bu yüzden eğer 11 hafta süresince bir kanama meydana gelirse, bu durum hemen doktorla paylaşılmalıdır.

KATEGORİLER