444 3 703

11 Haftalık Gebelik

Eğer kanama ya da düşük riski gibi tehlikeler bulunmuyorsa, 11 haftalık bir hamilelikte cinsel ilişkiye girebilirsiniz.

Hamilelik döneminde cinsel ilişkiden sonra kanama görülmesi durumunda, doktor tarafından yapılması gereken tetkiklere başvurulmalıdır. Düşük riski ya da başka riskler varsa, cinsel ilişkiye bir süre ara verme tavsiye edilir.

Hamilelik süresince, en yaygın rastlanan sorunlardan birisi karın ağrısıdır. 11 haftalık bir gebelikte karın ağrısının oluşması normaldir. Genellikle bebeğin yerleşme ve büyüme evreleri sırasında bu tip ağrılar yaşanır. Fakat anne adayının bu ağrıları dikkatlice takip etmesi ve doktoruna bilgi vermesi önemlidir.

Baş ağrılarının 11 haftalık bir hamilelik süresince ortaya çıkması alışılmadık bir durumdur. Eğer anne adayı sürekli baş ağrısı yaşıyorsa, yüksek tansiyon, migren veya sinüzit gibi durumlar açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Hamilelik sırasında yüksek tansiyon riskli bir durum olarak kabul edilir.

11 haftalık bir hamilelikte, anne karnındaki bebek zıplama hareketlerini yapabilir. Bacak ve kol hareketleri yapmaya başlayan bebek, çevresinde dönmeye ve yuvarlanmaya başlar. Ancak bu hareketleri anne adayı genellikle hissetmez.

Hem kan hem de idrar testinde 11 haftalık bir hamilelik belirlenebilir.

11 haftalık bir hamilelikte idrar yapma sıklığının artması normaldir. Fakat bu durum daha çok gebeliğin son dönemlerinde yaşanır. Sık idrara çıkma ve idrarda yanma durumu varsa, idrar yolu enfeksiyonu ihtimali düşünülmeli ve idrar testi yaptırılmalıdır.

On birinci hafta içerisindeki gebelik süreci için belirli bir egzersiz bulunmamaktadır. Bu evrede, en ideal aktivite taze havada yürümektir. Anne adayı, yeteneği ölçüsünde yürüyüş yapmalıdır. Basit beden hareketlerine ek olarak, on birinci haftadan itibaren hafif pilates ve yoga denenmeye başlanabilir.

On birinci haftada, anne adayı bağırsakla ilgili sorunlarla karşılaşabilir. Kabızlık, gazın çıkmasıyla ilgili zorluklar bu aşamada ortaya çıkabilir. Bunun sebebi ise, gebelik hormonlarının mide-bağırsak sisteminde yarattığı yavaşlamadır.

On bir haftalık hamilelik anne tarafından hissedilmez. Bebeğin hareketlerinin algılanabilmesi için ilk gebelikte 19., ikinci gebelikte ise 17. haftanın geçmiş olması gerekmektedir.

On birinci hafta içerisindeki hamilelik döneminde anne adayının halsizlik ve iştahsızlık hissetmesi oldukça normal bir durumdur. Bu tür belirtiler genellikle hamileliğin altıncı haftasından itibaren azalmaya başlar.

On birinci hafta içindeki hamilelik sürecinde devamlılık gösteren ishal, normal kabul edilmez. Önlem alınmasına rağmen sonlanmayan ishal durumunda, doktordan yardım alınmalıdır.

On birinci haftada yaşanan idrar yolu enfeksiyonu, ciddiye alınması gereken bir durumdur ve kesinlikle doktor gözetiminde olunmalıdır. Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları erken doğuma ve düşüklere sebep olabilir.

Hamilelik süresince anne adayının karşılaşacağı problemler arasında mide bulantısı ve yanması en üst sıralarda yer alır. Bu rahatsızlıklar, hamilelik döneminde sıklıkla yaşanabilen sorunlardandır. Gebelik hormonlarının yol açtığı mide bulantısı ve yanma şikayetleri genellikle normaldir. Mide bulantısını önlemek için özel ilaçlar veya zencefil çayı, mide yanması içinse yüksek bir yastıkta uyumak, asidik yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, kızartmalardan uzak durmak fayda sağlayabilir.

KATEGORİLER