444 3 703

Frengi Nedir? Frengi (Sifiliz) Belirtileri Nelerdir?

İdrar yaparken yanma veya ağrı, penisten beyaz, sarı veya yeşil renkte yoğun akıntı, anüs bölgesinde kaşıntı, akıntı ya da kanama, testislerde şişlik ve ağrı, anal bölgede yara enfeksiyonları erkeklerde sifilizin belirtileri arasındadır.

Frengi cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ve kadınlarda çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtiler ilk evrede genellikle enfeksiyonun başlangıcından 10-90 gün sonra genellikle ağrısız yara ortaya çıkar. İkinci evre frengi genellikle deri döküntüleri ve mukoz membran lezyonları ile karakterizedir. Bu döküntüler genellikle ellerin ve ayakların altında görülür. Diğer belirtiler arasında halsizlik, ateş, saç dökülmesi, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları bulunur. Üçüncü evre frengi belirtileri ise nörolojik veya kardiyovasküler komplikasyonlar gibi daha ciddi sağlık sorunlarını içerebilir.

Sifiliz, korunmasız cinsel ilişkiye giren herkes ve her yaş grubunda görülebilir. Sifilize en çok rastlanan gruplar; frengili kişilerle cinsel ilişkiye girenler, birden fazla cinsel partneri olanlar, korunmasız seks yapanlar, sifiliz lezyonlarına temas edenler ve başka bir cinsel hastalığı bulunanlardır.

Doğumsal frengi, hamilelik esnasında anneden fetüse geçen frengi hastalığına verilen isimdir. Bu durumda doğan bebekler genellikle kemik hasarı, ağır anemi, karaciğer ve dalak büyümesi, sarılık, görme ve işitme kaybı, menenjit ve cilt döküntüleri gibi belirtiler gösterir.

Frengi eğer tedavi edilmezse son derece ciddi hale gelebilir ve uzun vadede hayatı tehdit edebilir. Riskli bir cinsel ilişki yaşadıysanız bir sağlık profesyoneline başvurup frengi ve HIV testlerini yaptırmanız önemlidir.

Frengi sinir sistemine etki edebilen bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde ileri safhalarda sinir sisteminin de etkilenmesine neden olarak nörolojik semptomlara yol açabilir.

Sifilizli hastaların üçüncü evresinde gom adı verilen tümör benzeri yapılar ortaya çıkabilir. Gomlar deride, kemiklerde, karaciğerde veya diğer organlarda görülebilir. Antibiyotik tedavisi ile genellikle yok olurlar. Ancak, gomlar kanseröz bir yapıya sahip değildir.

Hem frengi hem de HIV tedavi edilmediği takdirde tehlikeli ve yaşamı tehdit eden hastalıklardır. Frengi tamamen iyileşebilirken, HIV tedavisi hayat boyu süreklilik gerektirir. HIV ilaçları, hastaların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini mümkün kılar.

Frengili bir hastanın genital bölgesindeki yaralar, genital bölgedeki diğer infeksiyonların yanı sıra HIV enfeksiyonunun da kolaylıkla yayılmasını sağlayabilir.

Eğer kadın hamileyken enfekte olursa veya zaten enfekteyken hamile kalırsa ve tedavi edilmezse, bu durum fetüs için ciddi bir risk oluşturur. Hamilelik düşük, ölü doğum ya da bebekte konjenital sifiliz olarak bilinen ağır bir enfeksiyonla sonlanabilir.

KATEGORİLER