444 3 703

Bypass Nedir? Bypass Ameliyatı Yaş Riskleri Nelerdir?

Gelişen teknoloji ile beraber bypass ameliyatları daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilmekte ve böylece bypass ameliyatı ölüm riski %1-3'lere düşürülmüştür.

Kalbin durduğu durumlarda yapılan bypass ameliyatları oldukça riskli olabilir. Genellikle kalp kapak ameliyatına ihtiyaç duyan kişilere ve bir ya da daha fazla damarı tıkalı olan, koroner damarın balon ya da stent ile açılamadığı durumlarda bu cerrahi işlem uygulanır.

Bu cerrahi prosedür Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü tarafından yapılmaktadır.

İyileşme süresi gerçekleştirilen operasyona, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle hastalar, ameliyattan sonra bir gün boyunca yoğun bakım ünitesinde takip edilirler. 5. günde taburcu olmaya uygun hale gelirler ve işlerine dönmeleri 4-6 hafta alabilir.

Ameliyat sonrası açık alanlar kapatılır ve kemik yarası standart bir kemik kırığına benzer şekilde iyileşir. Bu iyileşme süreci genellikle 4-6 hafta sürer. Bu dönemde hastaların araba kullanmamalı, yan yatmamalı, ağır şeyler kaldırmamalı ve vücut ağırlığını tek bir kol üzerine vermemeli gibi konulara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Uygun ekipman ve deneyimli bir ekibin bulunduğu sağlam ve güvendiğiniz bir sağlık merkezinde, bu cerrahi prosedür oldukça emniyetlidir.

Bypass işlemi için bedenin başka bir bölgesinden alınan damarlar, çıkarıldıkları yerde herhangi bir fonksiyon kaybına yol açmaz. Yabancı dokular veya yapay damarlar bu ameliyatı gerçekleştirmek üzere kullanılmaz. Köprüleme işlemi için gereken arterler ya da venler kesinlikle hastanın kendi bedeninden alınmalıdır.

Bypass ameliyatının ardından hiçbir komplikasyon yaşanmayan hastalar, eğer kalp akciğer makinesi kullanılmışsa 4 gün, aktif kalpte bypass uygulanmışsa 3 gün hastanede kalacaktır.

Ameliyat tarihi belirlendiğinde, kalp damar cerrahisi koordinatörü hastalara kan inceltici ilaçların ne zaman kesilmesi gerektiği hakkında bilgi verir. Hastalar eğer aldıkları ilaçlar arasında kan inceltici olup olmadığından emin değillerse, tüm kullanılan ilaçları kalp damar cerrahı ve kardiyolog ile paylaşmalıdır.

Cerrahi işlem sonrasında hasta genellikle 6 - 8 hafta boyunca araba kullanmaya izin verilmez. Hastalar yolculuk esnasında arka koltukta oturmalı ve göğüslerini bir yastıkla desteklemeli olarak seyahat edebilir.

Bypass işlemi genellikle kalp damarlarında tıkanma olan kişilere uygulanır. Bypass ameliyatları çoğunlukla yaşlandıkça damarlarındaki tıkanıklık veya aşınmalar nedeniyle risk altında olan kişilere uygulanır.

Peki bypass ameliyatı kaç saat sürer? Hasta ameliyathaneye alındığında, hastanın kimlik doğrulaması, damar yollarının açılması, anestezi uygulanarak entübasyonun yapılması, ameliyat için uygun pozisyona getirilmesi, vücudun sterilize edilip örtülmesi ve operasyona başlanması gibi işlemler 15 dakika ile 1 saat arasında sürebilir.

Koroner bypass cerrahisi temel olarak iki tipe ayrılır: Açık kalp cerrahisi (kalp-akciğer makinesinin kullanıldığı operasyonlar) ve kapalı kalp cerrahisi (kalbin çalıştığı durumda yapılan). Buradaki açık veya kapalı terimleri göğsün açılması değil kalp-akciğer makinesinin kullanımını belirtir.

Koroner bypass cerrahisinde greft olarak adlandırılan damarlar genellikle sternum kemiğinin iki yanındaki (LIMA ve RIMA), kolun (radyal arter) veya bacakların (safen ven) içinden alınır. Eğer hastada varis ya da varis ameliyatı mevcut ise ve kolun dolaşımında sorun varsa üst koldan sefalik ven veya mideden gastroepiploik arter gibi tercih edilmeyen greftler kullanılabilir.

Koroner bypass ameliyatlarından sonra hastanın iyileşme süreci göğüs kemiğinin kaynayıp, hastanın eski yaşamına dönmesinde engel teşkil edebilecek halsizlik, ağrı, çarpıntı vb. şikayetlerin sonlanması durumudur. Bu süreç hastadan hastaya değişmekle birlikte 40-60 yaş arası hastalar taburcu olduktan sonra 3-4 haftada işlerine geri dönebilmekte, daha ileri yaştaki hastalarda ise bu durum 1-2 hafta daha uzun sürebilmektedir.

KATEGORİLER