444 3 703

Kısırlık Nedir? Nedenleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Bazı genetik bozukluklar veya gelişimsel sorunlar nedeniyle kısırlık doğuştan olabilir. Ancak bu durumların çoğu, erken dönemde teşhis edilebilir.

Kısırlığın artmasına yol açabilecek bazı belirleyici faktörler vardır. Bu faktörler yaş, sigara kullanımı, aşırı kilolu ya da zayıf olma, alkol tüketimi şeklinde sırlanabilir.

Kısırlık ya da başka bir deyişle infertilite, çok faktörlü bir durum olduğu için bu konuda oldukça fazla yanıltıcı bilgi mevcuttur. Toplumda kısırlığa karşı etkili olduğu düşünülen pek çok bitki bazlı ürün veya gıda takviyesi satışa sunulmaktadır. Ancak bunların bir bölümü sağlık standartlarına uymadan üretilebilir. Kısacası, anne-baba olmayı arzulayan kişilerin bu türden ürünleri doktor gözetiminde seçip kullanmaları tavsiye edilir. Eğer çiftler sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürdürüyorsa, doktorlar genellikle bu tür ürünlerin kullanımını gereksiz bulabilir.

Çocuk sahibi olabilmenin en kritik adımı, sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesidir. Daha uzun, kaliteli ve sağlıklı bir ömür için vücut sağlığının belirli koşullara dayanarak korunması, aynı zamanda üreme sağlığı açısından da hayati öneme sahiptir. Kısırlığı (infertilite) engellemek adına sağlıklı kilo kontrolünün yapılması ve ideal kilonun sürdürülmesi, sigara ve tütün ürünlerinden uzak durulması, alkol tüketiminden kaçınılması, erkeklerin yüksek ısıya ve kimyasal maddelere maruz kalmaması, stresin minimize edilmesi gibi hususlara dikkat edilebilir.

KATEGORİLER