444 3 703

12 Haftalık Gebelik

12 haftalık fetüs önemli sistemlerinin tüm parçalarının gelişimini neredeyse tamamlar. Bu gelecek gelişimin çok daha hızlı ve belirgin olacağı anlamına gelir. Sürecin devamında daha fazla sürprize hazır olmanızı tavsiye ederiz. Muayene sırasında eğer annenin karnına dokunulursa bebek buna karşı bir hareketle yanıt verebilir. Bu hareketler ultrason sırasında gözlemlenebilir. İkiz hamilelik durumunda ikizler de aynı büyüme hızını sergiler. Ancak 12. haftadan sonra ikizlerin büyümesinde bir yavaşlama meydana gelebilir. Bu haftadan itibaren doktorlar cinsiyet tahmini yapabilir. Eğer bebeğin anne karnındaki konumu uygunsa tahmin yapmak mümkün olabilir. Fakat bu tahminlerin yanılma ihtimali oldukça yüksektir. Bu durumu dikkate alarak doktorların tahmin yapmaktan çekinmeleri anlaşılır bir durumdur.

12. haftadaki gebelik kontrolünde bebeğinizin erik büyüklüğünde olduğunu görmek mümkündür. Bebekler bu hafta itibariyle yaklaşık 5-6 cm boyunda olur. Bebeğin ağırlığı ise genellikle 12-14 gram arasında değişir. Anne 12. haftadan itibaren ultrasonda bebeğinin kalp atışlarını duyabilir. Bu dönemde bebeklerin kalpleri dakikada 120 ile 160 kez atar.

12. haftada bebeğinizin reflekslerinde hızlı bir gelişme yaşanır. Bebek göz kapaklarını açıp kapatabilir, ağzını açıp kapatabilir ve hatta bazen parmaklarına bile emebilir. Parmaklarının gelişimiyle birlikte parmak hareketleri de görülebilir. Bu refleksler anne karnında başlar ve doğumdan sonra da belirli bir süre devam eder. Çünkü insanın öğrenilmiş hareketlere geçişi refleks hareketler sayesinde olur. Yüksek seslere karşı bebeklerin irkilme refleksi bulunabilir bu durum normaldir. Ancak annenin bebeğinin bu hareketlerini hissetmesi mümkün değildir. Anne tarafından bebeğin hareketlerinin hissedilebilmesi için bebeğin daha fazla büyümesi gereklidir.

Bebeğin cinsiyeti anne-babalar ve hatta aile fertleri tarafından merakla beklenir. Ancak bebeğin genital organlarının gelişimi hamileliğin 7. haftasında başlar ve 12. haftada henüz gözle görülebilecek aşamaya gelmemiştir. Dolayısıyla bebeğin cinsiyetini öğrenmek için bir süre daha sabırlı olmak gerekir.

12 haftalık gebelik kontrolü ve bu dönemde yapılması gereken testler oldukça önemlidir. Hamilelik sürecinin her aşaması çok değerli olsa da 12. hafta kontrolleri ve testleri kesinlikle ihmal edilmemesi gereken prosedürler arasındadır. 11 ile 14. gebelik haftaları arasında genetik tarama amacıyla ikili tarama testi uygulanır. Bu muayene genellikle karın üzerinden ultrason ile gerçekleştirilir, nadiren de vajinal ultrason kullanılır. Baş-kalça mesafesi (CRL) ölçülür ve eğer bu değer 45-84 mm arasında ise ikili test için kan alınabilir. Down sendromu ve diğer genetik hastalıkların taraması için 12. haftada ultrason ölçümü yapılır. Bu ölçümler içerisinde ense kalınlığı (NT) ölçümü, burun kemiği kontrolü ve kalp-damar değerlendirmeleri bulunur. Kombine test, rutin gebelik takipleri için tarama modeli olarak önerilir. Bu test; ultrason ölçümünü (NT ve CRL ölçümleri ile burun kemiği kontrolünü), anne yaşını ve anneden alınan kan ile PAPP-A ve serbest BHCG hormon değerlerini içeren ikili tarama testini kapsar. Kombine test, Down sendromu için % 90 hassasiyete sahiptir. NIPT (Non-İnvazif Prenatest Test - anne kanından yapılan fetal DNA testi) ise Down sendromu için %99 hassasiyetle en etkili tarama testidir.

Doktorun belirli bir sakıncası olmadıkça 12 haftalık hamilelikte seyahat etmenin herhangi bir problemi yoktur. Ancak araçta emniyet kemeri kullanırken alt kemeri karının altından, çapraz olan kısmı ise göğüslerin arasından geçmelidir.

Hamileliğin her aşamasında annede çeşitli ağrılar meydana gelebilir. 12. haftada baş ağrısı yaşanması da mümkündür. Hamilelik ilerledikçe dolaşımdaki kan miktarının artması sebebiyle baş ağrıları normaldir.

Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan mide bulantısı, genellikle 12. hafta itibariyle azalmaya başlar. Ancak mide yanması ya da ekşime gibi durumlar bu süreçte artış gösterebilir.

Anne adayının karnındaki bebeğin hareketleri ebeveynler tarafından dikkatle izlenirken bazen bebeğin çok aktif olması veya tam tersi durumda hareketsiz kalması endişeye yol açabilir. Bebek 12. haftadan itibaren yavaşça hareket etmeye başlar. Bu dönemde bebek annesinin karnında takla atma, gerinme ve hafif tekme atmalar gibi hareketler yapabilir.

Hamileliğin 12. haftasında karnınızın büyümeye başladığını fark edebilirsiniz. Ancak aynı haftada olan tüm anne adayları farklı beden tezahürleri gösterebilir. Bazılarının karınları daha geniş diğerlerinin ise daha ince olabilir. Eğer bu sizin ilk hamileliğiniz değilse 12. hafta itibariyle gebelik giysilerinizi giymeye başlamış olmanız mümkündür.

Bebeğinizin 12. haftadaki hızlı büyüme sürecine rağmen henüz karın içerisinde hissetmeye yetecek bir büyüklüğe sahip olmayabilir. Bebeğinizin hareketlerini hissetmek için biraz daha beklemeniz gerekebilir ve bu genellikle 16. haftadan itibaren mümkün olur.

KATEGORİLER