Bazı nedenlerle bağışıklık sistemi vücuttaki çeşitli yapılara karşı otoimmün reaksiyon gösterebilir ve bu reaksiyon sonucunda da organ saldırısına başlayabilir. Bağırsak, böbrek, deri, karaciğer, pankreas ve tiroit bu saldırıdan etkilenen organlar arasındadır. Bunun yanında sistemik otoimmün hastalıklarda ise tek bir organ değil, aynı anda birçok organ etkilenir.
Otoimmün hastalıklar ve beslenme yakından ilişkilidir. Kişinin yüksek kalorili bir beslenme düzenine sahip olması sonucunda bağışıklık sistemi bozulabilir ve bu durumun sonucunda da otoimmün hastalığı yaşanabilir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları ile tetiklenen alerji bir otoimmün hastalık değildir. Alerji durumunda vücuda yabancı olan maddeler tehlikeli olarak sınıflandırılır ve aşırı bağışıklık durumu ile şikayet görülür. Ancak otoimmün hastalıklarda ise bağışıklık sistemi bağışıklık sistemi direkt vücudun kendi bileşenlerine tepki verir ve savaş açar.
“Bağışıklık sistemi hastalıkları nelerdir?” sorusu kadar bu hastalıkların tedavisinin olup olmadığı da merak edilen konular arasındadır. Bağışıklık sisteminin tespit edilemeyen bir nedenle sağlıklı organ, hücre ve dokuları düşman olarak algılaması ile oluşan bu hastalıkları kesin bir tedavisi bulunmaz. Ancak tedavi sürecinde bu hastalıkların meydana getirdiği belirtileri kontrol altına almak ve azaltmak amaçlanır, ilaç tedavisi ise bir ömür boyu sürebilir.
“Otoimmün hastalıklar kendiliğinden geçer mi?” sorusu da merak edilen konu başlıkları arasında. Bu hastalıklar kendiliğinde geçmez ve bir dizi tedavi yöntemlerinin uygulanmasını gerektirir. Bu nedenle olası belirtileri yaşamanız halinde zaman kaybetmeden İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanına başvurmalı ve size en uygun olan tedaviye başlamalısınız.