444 3 703

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bazı kadınlar hamilelikte fazladan kilo almaktan korkar ve vücut yağının birikmesini önlemek için diyet yapmaya karar verebilir. Ancak hamileyken diyet yapmak sizin ve bebeğinizin sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atabilir ve hamilelik sırasında önerilmez.

“Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Kabızlık için nelere dikkat edilmeli?” sorusu da merak edilen bir diğer konudur. Kabızlık hamilelik sırasında sık görülen bir durumdur. Kabızlığın önlenmesine yardımcı olmak için sebze, baklagiller, meyve ve tam tahıllar gibi lif oranı yüksek yiyecekleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Fiziksel olarak aktif olmak kabızlığın azaltılmasına da yardımcı olabilir.

Mide bulantısı ve kusma, özellikle sabah bulantısı hamilelikte sık görülür. Bunun önlemek adına sabah kalkmadan önce biraz kuru ekmek, bisküvi veya mısır gevreği yiyin. Ani hareketlerden kaçınarak yavaşça kalkın. Kusmayı tetikleyebileceğinden şişkinliği önlemek için sıvıları yemekle birlikte değil, aralarında tüketin. Büyük öğünlerden ve yağlı, çok baharatlı yiyeceklerden kaçının. Rahatlayın, dinlenin ve mümkün olduğunca temiz havaya çıkın. Odaları iyi havalandırın ve kokusuz tutun. Zencefil çayı gibi zencefil içeren yiyecek ve içecekleri deneyin; bunlar bazen bulantıyı hafifletir.

Mide ekşimesi hamilelikte sık görülür çünkü bebek büyüdükçe karın üzerinde daha fazla baskı oluşur. Daha büyük öğünlerle karşılaştırıldığında küçük, sık öğünler yardımcı olabilir. Gece geç saatte yemek, yemeklerden sonra eğilmek, kaldırmak veya uzanmak, aşırı çay veya kahve tüketimi mide ekşimesi şikâyetlerini artırabilir. Ayrıca yatak başlığınızı biraz yukarıda tutarak uyumayı da deneyebilirsiniz. Bunu yatağınızın altına katlanmış bir battaniye veya yastık koyarak yapabilirsiniz.

Hamilelikte beslenme programı alkol içermemelidir.  Hamile kadınlar için bilinen güvenli bir alkol tüketimi düzeyi yoktur. Hamilelikte alkol tüketimi düşük yapma, düşük doğum ağırlığı, konjenital deformiteler ve bebeğin zekâsı üzerinde bazı riskler yaratır.

KATEGORİLER