14 haftalık fetusun ultrasondaki görüntüsü önceki haftalara kıyasla daha net hale gelmiştir. Ancak fetüsün rahim içinde hareket edebileceği geniş bir alanın hala mevcut olduğunu belirtmek gerekir. Bu dönemde annenin karın bölgesi daha belirginleşse de bu durumun dışarıdan fark edilmesi zordur. Karının belirginleşmesi için fetüsün büyümesi ve rahim içindeki boşluğu doldurması gerekir. Ancak bu süre zarfında giyilen kıyafetler dar gelebilir. 14. haftada fetus genellikle ellerini göğsünde tutup başını sağa doğru çevirerek pozisyon alır. Ultrason kontrolü sırasında fetüsün istemsiz refleks hareketleri görülür. El ve parmakları belirli bir seviyede gelişmiş olan fetusun emme refleksi elinin ağzına gittiği zaman görülür.
Bebek 14. haftalık gebelik sırasında belirli refleks hareketler yapabilir ancak bu hareketler genellikle annesi tarafından hissedilmez çünkü bebek hala çok küçüktür ve bir kivi büyüklüğünde olduğu için hareketleri genellikle fark edilmez. Genellikle anne adayları hamileliklerinin ortalama olarak 17. haftasından itibaren bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar. İlerleyen zamanlarda gelişen bebeğin daha güçlü hareketleri hissedilebilir.
14 haftalık bir hamilelik kabaca 3 ay ve 8 gün süren bir süreyi ifade eder ve dördüncü aya girildiği anlamına gelir. Bu dönem hamileliğin ikinci üç aylık dönemine denk gelir ve genellikle ikinci trimester olarak adlandırılır.
Hamilelik sırasında yapılan ikili test genellikle 11-14 haftalar arasında gerçekleştirilir ve ideal olarak 12. haftada yapılır. Ancak bu test 14. haftadan sonra uygulanmaz. Ayrıca bebek üzerinde ense kalınlığı ölçümü de 11-14 haftalık hamilelik döneminde yapılır ancak 14. haftadan sonra bu ölçüm gerçekleştirilmez.
Bebeklerin genital organlarının oluşumu genellikle hamileliğin yedinci haftasında başlar. 14. haftadan itibaren, erkek bebekte prostat bezi gelişmeye başlar ve kız bebekte yumurtalıklar karın boşluğundan pelvis boşluğuna doğru hareket etmeye başlar. Bebeklerin cinsiyetinin 14. haftada ultrason kontrolü ile tespit edilmesi mümkün olabilir ancak bu aşamada kesin bir tahmin yapmak zorlaşır. Bebeğin cinsiyeti için daha fazla zamanın geçmesi gereklidir.
Her kadının hamilelik sürecindeki vücut değişimleri ve kilo alımı kişiye özel olarak değişkenlik gösterebilir. 14. hafta itibariyle çoğu anne adayının karnı dışarıdan bakıldığında belirgin olmaz. Fakat bu süre zarfında anne adaylarının iştahları artar ve karınları hızla belirginleşmeye başlar.
Gebelik döneminde herhangi bir aşamada kanama riskli bir durum olarak kabul edilir. Bu nedenle 14. haftada beklenen bir durum değildir ve eğer kanama meydana gelirse acil bir şekilde doktora başvurulmalı ve gerekli ultrason kontrolü dahil tüm tetkiklerin yapılması gereklidir.
Gebelikte, östrojen hormonunun artışı ve vajinal bölgenin kan dolaşımının yükselişi akıntılara yol açabilir. Ancak, vajinal akıntının kötü kokulu olması, kaşıntı eşlik etmesi ve özellikle kahverengi renkte olması enfeksiyon riskini gösterebilir. Eğer 14. haftadaki gebelikte bu tür belirtiler varsa, hemen doktora başvurulmalıdır.
Hamilelik sürecinde, annelerin farklı bölgelerde çeşitli ağrılar hissetmeleri mümkündür. Baş ağrısı herhangi bir hamilelik döneminde olduğu gibi 14. haftada da yaşanabilir. Doğuma yaklaştıkça kan hacminin artması sebebiyle anne adaylarının baş ağrısı çekmesi beklenen bir durumdur ancak baş ağrısının altında yatan nedenin belirlenmesi oldukça önemlidir. Yüksek tansiyon gibi ciddi rahatsızlıkların ve gebelik zehirlenmesinin de baş ağrılarına yol açabildiği gözden kaçırılmamalıdır.
Folik asit, hamilelik döneminde bebeğin beyin ve omurilik gelişimi için kritiktir. Hamilelik öncesinde 6-8 hafta kadar folik aside başlamak ve bu takviyeyi gebeliğin 12. haftasına değin devam ettirmek gerekmektedir. Tahıl ürünleri ve yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunan folik asit, doktorun tavsiye ettiği miktarda tüketilmelidir.
14 haftalık gebelikte bebeğiniz genellikle pelvisin hemen üstünde yer alır. Bu dönemde bebeğiniz yaklaşık orta boy limon büyüklüğündedir.