Bebek büyümeye devam ettikçe rahim de genişler ve ağırlaşır, bu durumda rahim kasları gerilme yaşar. Özellikle 17 - 24 hamilelik haftaları arasında, alt karın ve kasık bölgelerinde batma, çekilme veya kramp şeklinde ağrılar hissedilebilir.
Akıntı, gebelikte sıklıkla karşılaşılan durumlardan biridir. Hormonal değişimlere bağlı olarak akıntı olabilir. Genellikle kokusuz, renksiz ve şeffaf olan bu akıntılar, vajinal enfeksiyonların da belirtisi olabilir. Fakat eğer akıntınız kötü kokulu, kaşıntılı ve ağrılıysa hamileliğinizin hangi evresinde olursanız olun mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalısınız.
15 haftalık bebeğiniz karnınızda hareket etmeye başlar. Aslında ilk hareketlerini 7. haftada yapmaya başladı ve o zamandan beri hem hareket kabiliyeti hem de gücü arttı. Bebekler, anne karnında 15. haftadan itibaren başını, kol ve bacaklarını hareket ettirme ve parmak emme gibi aktiviteler yapar. Hatta bazıları tekmeliyor bile. Ancak bu hareketleri hissetmek için henüz çok erken olabilir çünkü bebeğin daha büyümesi ve güçlenmesi gerekiyor. Bu nedenle birkaç hafta daha beklemeniz gerekebilir.
Bel ve sırt ağrısı, hamileliğin en yaygın belirtilerinden biridir ve doğum sonrasında genellikle geçer. 15. haftada görülen bel ağrısı normaldir ve kilo artışı veya büyüyen rahmin basınca neden olması gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Eğer bu dönemde bel ağrınız varsa, düz tabanlı rahat ayakkabılar giymek, yürüyüş yapmak, sol tarafa yatmak ve dik duruşu korumak gibi yöntemlerle ağrınızı hafifletebilirsiniz. Ayrıca ağır kaldırmamaya ve gün boyu sık sık dinlenmeye özen gösterin.
Hamilelik sürecinde rahmi karına bağlayan kas ve bağların esnemesi ile sancılar yaşanabilir. Bu genellikle alt karın bölgesinde hissedilir ve bir tehlike oluşturmaz. Ancak her türlü ağrınızı doktorunuzla paylaşmayı unutmayın, 15 haftalık gebelik sancısı da dahil olmak üzere.
Bebeğin 15 haftalık hamilelik sürecinde nasıl beslendiği iki organın aracılığıyla gerçekleşir. Bu organlar, tıbbi terimlerle ek ya da geçici organlar olarak nitelendirilir. Plasenta isimli ek organ, annenin kanından gerekli oksijeni alırken; diğer ek organ olan göbek kordonu bu oksijeni bebeğe taşır. Bebek, annesinin yedikleri ile göbek kordonu aracılığıyla beslenir. Dolayısıyla, bebeğinizin sizin beslenmenizden doğrudan etkilendiğini unutmamak ve hamilelik döneminiz boyunca sağlıklı bir beslenme düzenine uymak önemlidir.
15 haftalık bir gebelikte bebek genellikle rahmin alt kısmında, yaklaşık olarak pubis kemiğinin hemen üzerinde bulunur.
15. hafta itibariyle ultrason taraması ile bebeğin cinsiyeti belirlenebilir. Ancak bu bebeğin konumuna ve ultrason teknolojisinin kalitesine bağlıdır. Bu nedenle kesin sonuçlar genellikle 18-20. haftalar arasında alınır.
Bebek hareketlerinin hissedilmesi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Çoğu anne adayı ilk bebek hareketlerini 18 ile 25 haftalar arasında hisseder. Ancak bazı durumlarda özellikle daha önce doğum yapmış annelerde bebek hareketleri 15. haftadan itibaren hissedilebilir.