444 3 703

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Bulaşıcı mı?

Uyuz, özellikle gece saatlerinde artan yoğun bir kaşıntıya sebep olur. Kırmızı kabarcıklar veya yaralar şeklinde cilt döküntüleri görülür. Enfekte bölgelerde ince gri çizgiler fark edilebilir; bu çizgiler parazitlerin deri altında hareket ettiğinin göstergesidir.

Bebeklerin hassas cildinde kırmızı veya pembe döküntüler görülür. Uyuz, bebeklerde çoğu zaman kabarcıklar ve ülserlere yol açar. Uyuz olan bebekler genellikle çok huzursuz olurlar ve sık sık ağlarlar. Her iki durumda da bu belirtilerin herhangi birini fark ederseniz, en kısa sürede sağlık profesyoneli ile iletişime geçmeniz önemlidir. Çünkü erken teşhis ve tedavi, komplikasyonları önlemede kritik bir rol oynar.

Uyuz belirtileri parazitin vücuda bulaşmasının ardından genellikle 2 ile 6 hafta içinde ortaya çıkar. Ancak daha önce uyuz geçirmiş kişilerde belirtiler daha hızlı görülür.

Uyuz hastalığında yaşanan kaşıntılar genellikle geceleri daha şiddetlenir. Ek olarak parazitlerin deri altında açtığı tüneller gözle görülür. Alerji de ise kaşıntı yaygın yaşanır ancak deri altında herhangi bir tünel izi olmaz. Genellikle de alerjenle temasın ardından alerji belirtileri başlar.

Uyuz hastalığı sarcoptes scabiei adlı mikroskobik parazitin cilde yerleşmesiyle başlar. Parazitin insandan insana doğrudan temas veya ortak eşya kullanımıyla bulaşması söz konusudur.

Kaşıntının geçmesi tıbbi tedavi ile mümkündür. Tıbbi tedavinin başlamasından kısa bir süre sonra kaşıntılar azalır.

Hastalığa neden olan parazitin ölmesi doktor tarafından reçete edilen ilaçlarla mümkündür.

Sirke yalnızca tıbbi tedaviyi destekleyen doğal bir içerik olarak kullanılır. Ancak sirkenin uyuz üzerindeki etkisini kanıtlayan tıbbi bir kanıt yoktur.

Uyuz paraziti insan vücudu dışında 2 ile 4 gün boyunca yaşayabilir.

Temas sonrası belirtileri gözlemlemeli ve vakit kaybetmeden tıbbi destek almalısınız.

KATEGORİLER