Süresi genellikle 30 dakikadan 2 saate kadar değişebilir. İşlemin süresi tedavi edilen eklem rahatsızlığının türü ve işlemin karmaşıklığına göre farklılık gösterebilir. Daha karmaşık tamirler veya birden çok sorunun çözülmesi gerektiğinde, ameliyat süreci uzayabilir. Çoğu zaman hastalar lokal, spinal veya genel anestezi altına alınır.
Diz, omuz, kalça ve ayak tedavi gerektiren eklemlerdir. Dirsek, el bileği ve ayak baş parmağı eklemi dahil olmak üzere diğer eklemlerde de artroskopiden fayda sağlanabilir. Eklem dışı bölgelerde ise artroskopik teknoloji ve aletlerle tedavi gerçekleştirilebilir. Bu durumda işlemler endoskopik olarak adlandırılır.
Artroskopide eklem görüntülemek ve tedavi etmek için kullanılan kamera ve aletlerin kalım santimetredir. Bu nedenle bir santimetrelik veya daha küçük kesikler işlem için yeterlidir. Artroskopik prosedürler eklem kapsülü ve çevresindeki deri ya da kaslarda büyük kesilere ihtiyaç duymaz. Bu teknikle büyük kesilerin iyileşme sürecinden kaçınılmış olur çünkü artroskopi sırasında yapılan küçük delikler hızla iyileşir. Bu durum ağrının daha kolay kontrol edilmesini sağlar ve fizik tedavi egzersizleri ameliyat sonrası dönemde daha rahat ve hızlı başlanabilir. Artroskopi sonucunda kalan yara izi birkaç milimetre genişliğindedir ve birkaç ay sonra neredeyse fark edilmez hale gelir.
Çoğu artroskopik cerrahi prosedürü günübirlik gerçekleştirilir. Yani hasta ameliyat olduğu gün hastaneye yatar ve tedavisi tamamlandığında aynı günün sonunda taburcu olur. Ancak ameliyatın türüne ve hastanın durumuna bağlı olarak bu süre birkaç güne uzayabilir. Bu konuda doktorunuz sizi ameliyat öncesi bilgilendirecektir.
Artroskopi, minimal invaziv bir işlem olup en önemli avantajı eklem üzerinde büyük kesiler yerine yarım santimetrelik küçük deliklerle tam bir değerlendirme ve cerrahi müdahale yapılabilmesidir. Küçük kesiler hastanın estetik görünümünü korurken iyileşme sürecini de hızlandırır.
Belirli bir eklemdeki sorunları tanımlamak ve tedavi etmek için kullanılan diz artroskopi ameliyatı dizden kalça ve ayak bileğine, omuzdan el bileği ve dirseğe hatta parmak eklemlerine kadar birçok bölgeye başarıyla uygulanır. Bir diz artroskopisi operasyonunu takiben hastanın yürüme yeteneği geri kazanması genellikle yapılan işleme bağlı olarak değişiklik gösterir. Çoğu durumda artroskopi sonrası hastaların erken dönemde koltuk değnekleri yardımıyla yürümelerine izin verilir.
Artroskopik cerrahi geçiren hastaların çoğu büyük kesiler gerektiren geleneksel bir ameliyata kıyasla daha hızlı toparlanma gösterir. İşlem detaylarına bağlı olarak, bazı hastalar birkaç gün içinde işlerine geri dönebilir. Ancak tam anlamıyla iyileşme, prosedüre bağlı olarak birkaç hafta sürebilir. Sporcular ve genel sağlık durumu iyi olan kişiler genellikle doktorlarının gözetiminde birkaç hafta içinde aktivitelerine devam edebilir. Ek olarak doktorlar genellikle operasyon sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon önerir. Bu hastanın toparlanma sürecini hızlandırabilir, kas gücünü artırabilir ve gelecekteki yaralanmaları önleyebilir.
Ameliyat öncesinde hastaların zedelenmiş eklemi aşırı kullanmaktan kaçınması gerekir. Ayrıca herhangi bir alerjinin doktor ve sağlık ekibine bildirilmesi, kullanılan ilaçlar ve takviyelerin listesinin sunulması ve kan inceltici ilaç kullanımının mutlaka belirtilmesi önemlidir.
Operasyon bölgesindeki kesikler ve delikler tamamen iyileşene kadar suyla temasından kaçınılmalıdır. Ek olarak, doktorun belirttiği şekilde eklemin hareket ettirilmesi ve yüklenmesi gerekir. Hareket etme zamanlaması ve yük bindirme miktarı doktor tarafından belirlenmelidir ve bu talimatlara sıkı sıkıya uyulmalıdır. Operasyondan sonra bazı hastalarda hafif ağrı, artroskopi ameliyatı sonrası şişlik, morarma ve sertlik görülebilir. Bu türden şikayetleri hafifletmek için ağrı kesici kullanılabilir. Şişliklerde de buz uygulaması yapılabilir. Bunun yanında koltuk değneği kullanımı da bir alternatiftir. Eklem sertliğinin önüne geçmek ve kasları güçlendirmek için de fizyoterapi ve egzersizlerden yardım alınabilir.