Yüz felci geçirenlerin yorumları ve uzman görüşlerine göre klimanın dikkatli bir şekilde kullanılması yüz felci riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yaz aylarında araba veya ofiste terledikten sonra doğrudan klimalı veya rüzgârlı ortamlara maruz kalmanın kaçınılması gerekir. Ani ısı değişimleri, yüz siniri ödemi oluşmasına ve buna bağlı olarak da yüz felcine neden olabilir.
Eğer duştan sonra klimalı bir alana geçilecekse, saç ve yüzün tamamen kurumasına özen gösterilmelidir. Islak saçla dış mekânlara çıkılmamalıdır. Arabaya binerken de pencere açık tutulmamalıdır.
Otomobil klimasını kullanmadan önce aracın havalandırılması önemlidir. Yani, kapılar ve pencereler bir süreliğine açılıp iç hava soğuyunca klima devreye sokulmalıdır. Sonrasında, özellikle yüz bölgesinin doğrudan klima rüzgarına maruz kalmasının engellenmesi gerekmektedir.
Kullanım şekline bağlı olarak vantilatörden gelen hava da tıpkı klima gibi yüz felci riskini arttırabilir.
Soğuk hava hissedilen saatlerde dışarı çıkma ihtiyacını minimuma indirmeliyiz. Rüzgâr veya cereyanın doğrudan yüze temas etmemesi için dikkat edilmelidir. Banyo sonrasında dışarıya çıkmadan önce saçların tamamen kuruduğuna emin olmalıyız. Ayrıca aşırı soğuk havadan korunmak için kar maskesi, bere gibi kıyafet aksesuarları kullanılabilir veya kapüşonlu montlar giyilebilir. Boyun ve yüz bölgesini korumak için kaşkol veya atkı da kullanılabilir.
Her ne kadar nadir de olsa, yüz felci yeniden ortaya çıkabilir. Eğer bu durumla karşılaşırsanız, başka bir hastalığın varlığı veya risk faktörlerinin olup olmadığı belirlenmelidir. Yüz felcinin tekrarlama ihtimali %5-15 arasında olup, altta yatan hastalıklar ve risk faktörlerine göre değişiklik gösterebilir.
Yüz kaslarına yönelik uygulanan masaj ve egzersizler tedavi sürecini hızlandırabilmektedir. Yüz felci egzersizleri, yüzün farklı bölgelerine göre değişkenlik gösterir. Ağız, burun, göz ve alın çevresine özel olarak tasarlanmış egzersizler nöroloji ve fizik tedavi uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Fizik ve tedavi uzmanları, hastaların durumuna bağlı olarak kaş kaldırma, göz sıkma, ıslık çalma, balon şişirme ve sakız çiğneme gibi egzersizleri günlük rutinlerine dahil etmelerini tavsiye ederler.
Yüz felci genellikle birkaç saat veya gün içinde zirveye ulaşır. İlk 24 saat, yüz felcinin kalıcı hale gelmemesi açısından çok önemlidir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi, yüz felci için de erken teşhis ve tedavi hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, yüz felci belirtileri fark edildiği anda sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Yüz felcinin nedenine bağlı olarak seçilen tedaviler, yüz felcinin iyileşmesini sağlar.
Yüz felci iyileşme belirtileri ve süreci kişiye, sinir hasarının yoğunluğuna ve yüz felcinin oluşum nedenine bağlı olarak değişebilir.
Hafif yüz felci vakalarında düzelme genellikle birkaç gün içinde görülebilir. Ancak daha ağır vakalar birkaç ay veya daha fazla süreyi gerektirebilir.
Erken teşhis edilen hafif vakalarda iyileşme genellikle birkaç gün içinde hızla gerçekleşebilir.
Yüzde ve başta ağrı, baş dönmesi, kulak ağrısı ve çınlaması, ses hassasiyeti, konuşma zorluğu, tükürüğü kontrol etmekte zorluk, mimik yapmakta ve göz hareketlerinde zorlanma gibi belirtiler yüz felcini işaret eder.
Yüz felci durumunda öncelikle nöroloji uzmanlarına başvurulması önerilir. Yüz felcinin nedenini belirledikten sonra nöroloji uzmanı hastayı ilgili birime yönlendirebilir.
Stres, ani gerginlikler sonucunda vücut savunma sistemini olumsuz etkileyebilir. Stresle birlikte maruz kalınan soğuk havalar, ıslak saçla dışarıya çıkılması, ani sıcaklık değişimleri veya geçirilen bir grip bile yüz felci riskini artırabilir.
Sigara tüketimi, özellikle solunum sistemini ağırlıklı olarak etkilemektedir. Sigara kullanan bireylerde nezle, sinüzit, orta kulak enfeksiyonu ve yüz felci gibi sorunların daha yaygın olduğu bilinir.
Yüz felci her yaş grubunda meydana gelebilir. Çocukluktan yetişkinliğe kadar her yaşta rastlanabilir.
Yüz felci genellikle tek taraflıdır ancak nadir durumlarda çift taraflı da görülebilir. Risk faktörleri varlığında yüz felci tekrar edebilir.
Bitkisel tedavilerin yüz felcindeki etkisi yoktur. Uzman bir doktora danışmadan bu tarz yöntemler kullanılmamalıdır.
Yüz felci için belirlenmiş özel bir diyet bulunmamaktadır. Nöroloji uzmanları bu konuda gereken bilgilendirmeyi sağlar.