444 3 703

Kadınlarda Kısırlık Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Bazen çiftlerde kısırlığa yol açan problemler doğuştan olabilir, bazen ise yaşamın ilerleyen evrelerinde gelişebilir. Kısırlık sebepleri her iki partneri de etkileyebilir veya hiçbir neden bulunmayabilir.

Üreme çağındaki kadınlar arasında menstrüel düzensizlikler aynı zamanda ovulasyon bozukluklarının da bir belirtisi olabilir ve bu durum kısırlığa işaret edebilir. Bekar kadınlarda kan testleri ile kısırlık teşhisi konabilir. Östrojen, LH, FSH, AMH seviyelerinin ölçülmesi ve ultrasonla yumurtalıkların ve rahmin kontrol edilmesi yoluyla kısırlık teşhisi mümkündür.

Kadınların en verimli dönemi genellikle 22 ile 30 yaşları arasındadır. Doğurganlık 35 yaşından sonra azalmaya başlar ve 40 yaş itibariyle daha da düşer. 45 yaşından itibaren ise doğurganlık tamamen kaybolabilir.

Kadınlar çeşitli sebeplerle düzenli bir şekilde ovulasyon yapmayabilirler. Polikistik over sendromu (PCOS), hormonal düzensizlikler veya aşırı kilo gibi faktörler kısırlığa neden olabilir. Ayrıca, yoğun egzersiz, stres ya da düşük vücut ağırlığı yumurtlamayı etkileyebilir.

KATEGORİLER