16 haftalık bir bebek düşmez. Bu dönemde fetus hala rahmin içinde güvenli bir şekilde korunur ve herhangi bir düşme durumu söz konusu olamaz.
Bebeklerin dünyaya gelme zamanı ebeveynler tarafından sabırsızlıkla beklenir. Hamilelik süresi genellikle 38-42 hafta arasında değişir. 16 haftalık bir hamilelik durumunda, doğuma yaklaşık olarak 22 hafta vardır. Yani doğumun gerçekleşmesi için kabaca 5 – 5,5 ay daha beklemek gerekir.
16 haftalık bir gebelikte bebek genellikle 80-150 gram ağırlığında olurken boyu ise yaklaşık olarak 10-13 cm arasında değişir.
16 haftalık hamilelik gebeliğin ikinci trimester olarak adlandırılan ikinci üç ay dönemine denk gelir. Bu süre zarfında üçlü veya dörtlü test yapılabilir. Bu testler genellikle gebeliğin 16-20 haftaları arasında gerçekleştirilir. Eğer testler riskli sonuçlar verirse daha detaylı inceleme için amniosentez uygulanabilir. Üçlü ve dörtlü tarama testleri Down sendromu, nöral tüp defekti ve Trizomi 18 gibi genetik hastalıkların var olma ihtimalini belirlemek amacıyla yapılır. Ayrıca bu testler sayesinde farklı anomaliler de saptanabilir. Doktor ayrıca idrar testi ve gebelik şekeri kontrolünü isteyebilir.
Bebeklerin ense kalınlığı kontrolü 16 haftalık gebelik döneminde gerçekleştirilmez. NT ve ikili test adı verilen kontroller genellikle hamileliğin 11-14. haftaları arasında yapılır.
Hamilelik boyunca her hafta akıntı görülmesi normaldir. Yine de 16. haftada su gibi bir akıntının normal kabul edilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Böylesi durumlarda doktora başvurmak önemlidir. Ayrıca 16. haftada lekelenme görülebilir ancak yeşil, kahverengi veya pembe renkteki lekeler hemen bir doktora bildirilmelidir. Vajinal akıntının renginde veya kokusunda farklılık olması ciddiye alınmalıdır. Herhangi bir kanama belirtisi de acil olarak doktorunuza başvurmanız gereken bir durumdur.
Vajinal ve kasık ağrıları hamile kadınlar için endişe verici olabilir. Ancak 16 haftalık bir gebelik döneminde vajinada hissedilen acı genellikle normaldir. Özellikle ilk kez hamile olanlar daha fazla kasık ağrısı yaşayabilir. Hormonal değişimler ve rahim çevresindeki kasların esnemesi ve gerilmesi nedeniyle bu süre zarfında bazen keskin ağrılar hissedilebilir. Bebeğin ve rahmin büyümesi anne adayının kilo alması bu ağrılara sebep olabilir. Fakat eğer kasık ağrısına ek olarak kanama ya da şiddetli baş dönmesi gibi belirtiler varsa, hemen doktora başvurulmalıdır.
“16 haftalık gebelik bebek hareketlerini hissetmiyorum.” Şikayeti bu haftada sık yaşanan ve ultrason gerektiren şikayetlerden biridir. 16 haftalık gebelikte bebeğin hareketleri ultrasonda rahatlıkla izlenebilir. Bu dönemde bebek yüz kaslarını kullanabilir ve istemsizce yapılan bu hareketler arasında kaş çatma, surat asma veya gülümseme gibi ifadeler görülebilir. Ancak 16 haftalık gebelikte bebek yüz kaslarını istemsizce hareket ettirdiği için bu ifadeler bebeğin duygusal durumunu yansıtmaz. Bu dönemde bebek genellikle elma ya da avokado büyüklüğünde olup eklemler ve sinir sistemi gelişimini sürdürür. Ultrasonda bebeğin el hareketlerini görmek de mümkündür.
16 haftalık bir hamilelik sürecinde kusma nadiren görülür. Genellikle hamileliğin ilk 3 ayında hormonal değişimler nedeniyle mide bulantısı ve kusmalar yaşanabilir. Fakat bu sorun genellikle 11-12. haftadan sonra sona erer.
Ebeveynlerin merak ettiği başka bir konu ise 16 haftalık bir gebelikte cinsel ilişkinin olup olmayacağıdır. Hamilelik sürecinin her aşamasında cinsel ilişkinin bebek için zararlı olacağı korkusu anne babaları endişelendirebilir. Ancak doktorun bir sakınca görmediği durumlarda cinsel ilişki konusunda bir problem yoktur.
Hamilelik sırasında annenin kan miktarı artar. Bu durum daha fazla kan pompalaması gereken kalbin daha çok çalışmasına neden olur. Bu yüzden hamilelikte kalp çarpıntısının yaşanması beklenen bir durumdur. Ayrıca anne adayının gün boyu tükettiği çay, kahve gibi içecekler ve stres de kalp çarpıntısını tetikleyebilir. 16 haftalık gebelikte demir eksikliğinin de kalp çarpıntısına neden olabileceğini unutmamak gerekir. Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı uzun süre devam ederse doktora başvurulmalıdır.
16 haftalık gebelik döneminde diş çekimi, dolgu veya kanama tedavisine engel bir durum bulunmaz. Ancak hamileliğin ilk ve son üç aylık dönemlerinde bu tür tedavilerden önce doktordan onay almak önemlidir.
16 haftalık gebelikte bebeğin ve rahmin büyümesi idrar kesesine baskı yapabilir. Bu nedenle anneler sık idrara çıkma sorunu yaşayabilir. Hamilelik sırasında salgılanan hormonlar da sık idrar yapmayı etkileyebilir. Bazı anne adayları yalnızca sık idrara çıkma problemi yaşarken bazılarına idrar kaçırma da eklenebilir. Eğer idrar kaçırma problemi sürekli hale gelirse bir uzmana başvurulmalıdır.
Hamilelik boyunca artan sık idrara çıkma isteği idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir. Tuvalette yanma veya batma hissi idrar yolu enfeksiyonunun belirtisi olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları durumunda bol miktarda su içilmesi ve enfeksiyonun süreklilik göstermesi halinde doktora başvurulması gerekmektedir.
Yüzme hamilelik boyunca anne adayı için en uygun sporlardan biridir. Eğer doktor tarafından herhangi bir kısıtlama getirilmemişse 16 haftalık gebeliği bulunan kadınların denize girmesinde bir sakınca yoktur.
16 haftalık hamilelik döneminde yürüyüş ve yüzme önerilen aktiviteler arasındadır. Bunun yanında Pilates ve hamile yoga da faydalı olabilir. Ancak bu etkinlikler sırasında karın bölgesine fazla baskı uygulanmamalıdır.
Hamilelik esnasında hormonal değişimler sindirim sistemini de etkileyebilir. Bu nedenle 16 haftalık hamilelik döneminde kabızlık sorunu yaşanabildiği gibi ishal de görülebilir. İshalin nedeni ayrıca anne adayının tükettiği yiyecekler de olabilir. Eğer alınan tedbirlere rağmen ishal geçmiyorsa altta yatan sebebin belirlenmesi adına gerekli kontroller yapılmalıdır.
Hamilelik süresince herhangi bir zamanda iştahsızlık yaşanabilir. Ancak bu durum genellikle hamileliğin ilk trimesterinde daha belirgindir. İkinci trimesterdeki 16 haftalık dönemde ise genellikle iştah normale döner.
Mide bulantısı, yanma ve ağrıları hamilelik sürecinin sık görülen rahatsızlıklarından bazılarıdır. Hamileliğin ilk trimesteri boyunca sıklıkla yaşanan mide bulantıları bu dönemde genellikle azalır. Ancak 16 haftalık hamilelik döneminde büyümekte olan bebek midenin üst kısmına baskı yapabilir ve bu da reflüye yol açarak mide yanması ve ağrısını tetikleyebilir. Hormonal değişiklikler ve tüketilen besinler hamilelikte mide sorunlarını tetikleyebilir.
Uzun süre aç ve susuz kalma özellikle hamilelik döneminde önerilmez. Yaz aylarında tutulan oruç bu durumu daha da ağırlaştırabilir. Bu yüzden 16 haftalık gebelik sürecinde kadınların oruç tutmaları genellikle önerilmez.