444 3 703

Kalsitonin Hormonu Nedir? Kalsitonin Hormonunun Görevi Nedir?

Kalsitonin hormon seviyesini ölçmek için damara enjekte edilecek çözeltiler önemlidir. Bolus veya sürekli infüzyon yöntemi ile ölçüm yapılabilir. Erkekler ve kadınlar için referans değerleri farklıdır; Kalsiyum infüzyonunda erkekler için 190 pg/ml ve kadınlar için 130 pg/ml, Pentagastrin infüzyonunda ise erkekler için 110 pg/ml ve kadınlar için 35pg/ml altında olmalıdır.

Kalsitonin değeri genellikle yetişkinlerde 0 ila 10 pg/mL (pikogram/mililitre) arasında olmalıdır. Ancak bu değerler laboratuvarlara ve kullanılan test türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle, kalsitonin seviyenizin ölçüm sonuçlarını hekiminizle görüşmeniz önemlidir.

Kalsitonin, vücudumuzda tiroid bezinin parafolliküler veya C hücreleri tarafından salgılanan bir hormondur. Bu hormon, kandaki kalsiyum seviyesini düzenleyerek önemli bir rol oynar. Özellikle yüksek kalsiyum seviyelerine karşı koruyucu bir rol üstlenir.

Genellikle, kalsitonin hormonu seviyesinin düşük ya da yüksek olması farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Hormon seviyesinin yüksek olduğu durumlar genellikle bazı kronik hastalıkların habercisidir. Yapılan çalışmalar, sentezlenen hormonun fazla olduğu durumlarda nadiren görülen kanser türleriyle bağlantılı olabileceğini göstermiştir. Özellikle medüller tiroid kanserinin tanı aşamasından önce belirli değerlerde artış gözlemlenebilir, bu durum sporadik türden medüller tiroid kanseri için tipiktir. Bu durumun altında yatan sebep olarak, C hücrelerinden, yani tiroid hormonlarının salgılandığı hücrelerden başlayan kanser oluşumu düşünülür. Tiroid kanseri nedeniyle ameliyat geçiren bir bireyin sonraki dönemde endokrin seviyelerinde artış ya da azalış görülebilir ve bu durum hastalığın takibinde kilit rol oynar. Hormon seviyesindeki düşüşe bağlı olarak sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklar arasında kan pıhtılaşma oranının artması, kemik erimesi ve kemik yapısının bozulmasına yol açan kan içinde kalsiyum birikimidir.

KATEGORİLER