444 3 703

Ventriküler Fibrilasyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Ventriküler fibrilasyon, kişinin sağlığı için riskli bir haldedir ve medikal müdahale olmazsa hastanın ilk birkaç dakika içerisinde hayatını kaybedebilme ihtimali yüksektir. Bu durum, kalbin düzensiz atışları nedeniyle kan pompalamasının durmasına sebep olur. Kan basıncı da bu süreçte ciddi anlamda azalır. Kan pompalanma sürecinin ne kadar uzun sürdüğü, beyin ve diğer organların zarar görme riskini de arttırır.

Ventriküler fibrilasyon, eğer tıbbi yardım hızlıca alınmazsa ölümle sonuçlanabilir ve bu genellikle birkaç dakika içerisinde gerçekleşir. Dolayısıyla ventriküler fibrilasyon atağının hastane dışında yaşanması durumunda, ne kadar hızlı müdahale edilirse edilsin, hastanın hayatta kalma şansı düşüktür.

Ventriküler fibrilasyona giren bir hastanın tedavisinde ise ilk olarak derhal şok terapisi uygulanmalıdır. Ardından CPR (Kardiyopulmoner resüsitasyon) işlemine geçilmeli ve eğer ventriküler fibrilasyon devam ediyorsa bu süreç birkaç kez tekrarlanabilir. Tüm bu müdahalelere rağmen hasta hala ventriküler fibrilasyondan kurtulmazsa, ilaç tedavisi uygulanmalı ve bu noktada uzman hekimin önerilerine kesinlikle uyulmalıdır.

Ventriküler fibrilasyon, kalbin alt odacıklarının normal kasılma ritminin bozulmasıdır kalp krizi ile karıştırılmamalıdır. Kalp krizi, kalbin oksijen taşıyan kan damarlarının tıkanması sonucu meydana gelirken; kalp krizinin tetikleyebileceği durumlardan biri de ventriküler fibrilasyondur.

KATEGORİLER