444 3 703

20 Haftalık Gebelik

20.haftadaki gebelikte detaylı ultrason taraması yapılmalıdır. Bu tarama sonucunda bebeğin bütün organları perinatoloji uzmanı tarafından incelenir. Bebeğin kalbi, kalp odaları, midesi, anneden bebeğe kan akışı gibi bilgiler detaylı ultrason ile saptanabilir. Genetik testler bu bilgileri sağlayamazken detaylı ultrason ile elde edilebilir.

20.haftadaki gebelikte bebeğin baş çevresi yaklaşık olarak 17.5 cm olmalıdır.

20 haftalık gebelikte bebeğin ense kalınlığının ölçümü yapılmaz.

FL değeri annenin karnındaki bebeğin boyunu tahmin etmek için kullanılır ve femur (uyluk kemiği) uzunluğunun ölçülmesi ile belirlenir. Bu ölçüm ultrason yardımıyla gerçekleştirilir. 20 haftalık gebelikte FL değerinin ortalama olarak 32 mm olması gerekir.

20 haftalık gebelikte anne adaylarının tetanoz aşısı yaptırması gereklidir. Eğer anne adayı son 5 yıl içinde hiç tetanoz aşısı yaptırmadıysa tek doz aşı 20. haftada uygulanır. İkinci doz ise 24. haftada tekrarlanır.

Ultrason incelemesi aracılığıyla bebeğin cinsiyeti bu dönemde tespit edilebilir.

Eğer doktor 20. haftada hamilelik süresince herhangi bir sakınca görmezse cinsel aktivite konusunda bir yasaklama söz konusu değildir. Ancak bebeğin başının önde gelmesi, erken doğum riski, rahim ağzının kısalığı, erken doğum sancıları, kanama veya su gelmesi gibi durumlar varsa doktor cinsellikle ilgili kısıtlamalar getirebilir.

20. haftada hamilelik boyunca çatı ağrısına rastlanması beklenmez. Ancak annenin bel problemi bulunuyorsa kasıklara yayılan ağrılar meydana gelebilir. Genellikle anne adaylarında çatı ağrısı son 3 ayda görülür.

Bebeklerin 20. haftada hamilelik sırasında hareketli olması normal kabul edilir. Bebeklerin az veya çok hareket etme durumu gebelik ve bebek durumuna bağlı olarak değişebilir. Tüm bebeklerin hareketleri birbirine benzemeyebilir. Annenin bebeğinin hareketlerini izlemesi ve anormal bir durum hissetmesi durumunda doktora bilgi vermesi gereklidir.

Eğer 20. haftada hamilelik sırasında kalp çarpıntısı sürekli hale geldiyse ve anne adayında daha önce bir kalp problemi bulunmuyorsa nedenini belirlemek için anne adayının kan değerlerine bakılır. Demir eksikliği kontrol edilir. Eğer demir eksikliği ile ilgili bir sorun yoksa ve dakikada kalp atış hızı 110'un üzerindeyse kesinlikle bir kardiyoloji uzmanının anne adayını incelemesi gerekir.

Hamilelik boyunca sık idrara çıkma sorunu yaşanabilir. Bebeğin büyüdükçe idrar kesesine basınç uygulaması sebebiyle 20 haftalık hamilelikte sık idrara çıkma normaldir. Ancak eğer idrar yaparken acı veya yanma hissediliyorsa idrar testi yapılmalıdır. Bu semptomlar idrar yolu enfeksiyonunu gösterebilir.

Yürüyüş ve yüzme, hamilelik süresince en uygun egzersiz türleridir. 20. haftada pilates ve yoga da yapılabilir fakat karın bölgesini gereğinden fazla zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

Erken doğum riski 20. haftalık bir hamilelikte genellikle doktorun değerlendirmesine bağlıdır. Ağrı, sancı, su gelmesi veya rahim ağzının kısalması gibi durumlar erken doğum riskini artırabilir.

El ve ayakların 20. haftada şişmesi mümkündür. Fakat bu durum yaşanıyorsa gebelik zehirlenmesi, böbrek problemleri veya tuzlu beslenme gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

20. haftadaki gebelikte aşırı amniyotik sıvının iki sebebi olabilir: Anne adayının şeker hastalığı olabilir ya da bebeğin mide-bağırsak sisteminde bir problem olabilir. Bu durumu belirlemek için gerekli testler yapılmalı ve gereken önlemler alınmalıdır.

İshal, 20. haftadaki bir hamilelikte normal sayılmaz. İshalin sona ermesi için beslenme düzenine dikkat edilmeli ve gerektiğinde probiyotik kullanımı düşünülmelidir. Ancak bu tedbirler rağmen ishal devam ediyorsa dışkı testi yaptırarak sebeplerini araştırmakta fayda vardır. Ayrıca sürekli olan ishal durumlarında gastroenteroloji uzmanına başvurulması önerilir.

İdrar yolu enfeksiyonları gebeliğin her evresinde olabileceği gibi 20. haftada da yaşanabilir.

İdrar kaçırma 20. haftalık hamilelikte görülebilir. İdrar kesesinin sarkması, ardışık doğumlar veya daha önceki doğumların normal yöntemle gerçekleşmiş olması idrar kaçırma problemini tetikleyebilir. Bu dönemde mesane adı verilen idrar kesesi aşağıya yönelebilir ve böbrekler ile idrar borularının açısı değişebilir. İdrar kaçırma problemi hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha yaygın olsa da 20. haftada da görülebilir.

20. haftada hamile kadında akıntının olması doğaldır. Gebelik sürecinde bu durum artabilir fakat eğer akıntının rengi değişir, yeşilimsi, kötü kokulu ve pütürlü bir hale gelirse kültür testi yaptırılmalıdır. Hamilelik sırasında lekelenme normal bir durum değildir. Özellikle kahverengi lekeler erken doğum belirtisi olabilir ve bu durum mutlaka doktorunuza bildirilmelidir.

Hamileliğin 20. haftasında kasık ağrısı yaşanabilir. Anne adaylarının bu ağrıyı izlemesi çok önemlidir. Eğer ağrı düzenli aralıklarla geliyor, bel bölgesinden kasığa kadar yayılıyor ve birkaç saat devam ediyorsa durumu doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

KATEGORİLER