444 3 703

20 Haftalık Gebelik

Gebelik sırasında mide bulantısı ve yanma hissi yaşanabilir. Gebelik ilerledikçe midenin üst kısmı genişler ve mide içeriği yemek borusuna doğru geri dönebilir. Bu reflü durumu mide asidini artırarak bulantı ve yanmaya yol açabilir.

Hamilelik esnasında bazen erken sürelerde göğüsten süt gelmesi olasıdır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız memeyi sıkmamak ve doğal haline bırakmak en iyisidir. Göğüs ucu sıkılırsa erken doğum ağrılarına sebep olabilir.

Hem hukuken hem de vicdanen 20 haftalık bir gebeliği sonlandırmak kabul edilemez.

Hamilelik döneminde uzun süreli açlık annenin ve bebeğin sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle 20 haftalık hamileyken oruç tutmanız önerilmez.

Hamilelik esnasında ödem oluşabilir ancak 20 haftalık bir hamilelik için bu biraz erken sayılabilir. Eğer bu dönemde ödem meydana geliyorsa anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Ayrıca idrar testi ve karaciğer fonksiyon testi yaptırarak ödemin gebelik zehirlenmesinin bir belirtisi olup olmadığı kontrol edilmelidir.

20 haftalık gebelikte plasentanın düşük konumda olması genellikle endişe kaynağı değildir. Gebeliğin ilerlemesiyle beraber 32. hamilelik haftasına doğru plasenta kademeli olarak yukarı çıkar.

20 haftalık hamilelik sırasında suyun gelmesi oldukça risklidir. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında hemen doktora başvurulmalıdır. Fakat bazen normal akıntı ile suyun gelmesi birbiriyle karıştırılabilir. Amnesure adlı bir test ile vajinal örnek alınarak durumun su gelmesi mi yoksa normal akıntı mı olduğu belirlenebilir.

20 haftalık hamilelik sırasında şişkinlik hissi yaşanabilir. Özellikle asidik ve karbonhidrat yoğunluğu olan gıdaların geç saatlerde tüketilip yatılması şişkinliğe yol açabilir. Bu durumda oluşan gaz kalbe basınç yapabilir.

Normalde gebelik sırasında şeker yüklemesi genellikle 24-28 haftalar arasında gerçekleştirilir. Ancak önceki gebeliklerinde diyabet hastası olanlar, ailesinde diyabet hastalığı bulunanlar, kendisi diyabet hastası olan anne adayları, aşırı kilolu veya obez anne adayları için yükleme işlemi daha erken yapılabilir.

Eğer tetanoz aşısı son 5 yıl içerisinde yapılmamışsa ilk doz genellikle hamileliğin 20. haftasında uygulanır. Tetanoz aşısının ikinci dozu ise genellikle hamileliğin 24. haftasında tekrarlanmalıdır.

Gebelik sürecinde özellikle 20. haftada aşırı kilo alındığında ya da karnın haftasına göre büyük olduğu durumlarda uykusuzluk sorunu yaşanabilir. Bu durum genellikle yeterince oksijen alınamamasından kaynaklanır ve nefes darlığına sebep olabilir. Sürekli uyuma ihtiyacı ise genellikle gebelik hormonlarından veya kansızlıktan kaynaklanır. Gebelik sırasında uyku hali ve yorgunluk hissi beklenen semptomlar arasındadır.

20. hafta itibarıyla hamilelik belirgin hale gelir. Bebeğin gelişimini güvenli bir şekilde sürdürebildiği rahim bu haftada tam olarak göbek deliğinin hizasına gelmiştir. Yani 20 haftalık bebek anne karnında tam olarak göbeğin ortasında bulunur. 20. haftadan sonra rahim göbek deliğinin altından yukarısına doğru yer değiştirir. Bu nedenle göbek deliği zaman içinde dışarıya doğru çıkabilir. Hamileliğin başından itibaren düzensiz bir şekilde büyüyen rahim 20. haftadan sonra her hafta yaklaşık olarak 1 cm düzenli büyümeye başlar.

20. haftada bebeğin boyutu genellikle iri bir patates kadar olur ve kafası vücuduna göre daha büyük görünür. İnce kaşları ve biraz saçı vardır. Kafa, eller, ayaklar, bacaklar ve parmakları gelişmeye devam eder. Daha önceki haftalarda saydam olan cilt tabakası bu dönemde kalınlaşmaya başlar. Kemikler de sertleşip gelişmeye devam eder ve ultrason görüntülerinde artık daha parlak görünür.

20. haftadaki bir bebek için anne rahmi yeterince geniş olduğundan rahatça hareket edebilir. Bu durum bebeğin kolunu, bacağını ve hatta başını sürekli oynatabilmesini sağlar. Bu dönemde bebek el, kol, bacak ve ayakları arasında kontrol ve koordinasyon kurmayı öğrenir.

Fetüs anne karnında geçirdikleri sürenin bir kısmını uykuda geçirir. Uyku süreleri 20 dakika ile 2 saat arasında değişebilir. Uyanık oldukları zamanlarda günde ortalama 150-200 defa hareket eder. Ancak bu hareketlerin tümünü anne adayı hissetmez. Fetüsün hareketleri genellikle annenin daha az hareket ettiği zamanlarda saatte en az iki kez hissedilebilir. Anne adayı genellikle sadece güçlü hareketleri algılar.

KATEGORİLER