Dolaşım sistemi ve lenfatik sistemin etkinliği yaşla birlikte azaldığından bu bireylerde ödem daha sık görülür. Bunun yanında hormonal değişiklikler ve rahmin büyümesi, kan dolaşımını etkileyerek ödem oluşumuna neden olabilir. Ayrıca kalp, böbrek veya karaciğer hastalıkları olanlar, fazla kilolu veya obez kişiler, hormonal değişiklikler yaşayanlarda da ödem oluşabilir.
Uzun süreli ayakta durma veya oturma en yaygın ödem nedenlerindedir. Bacaklardaki damarların kanı yeterince etkili bir şekilde kalbe taşıyamaması sonucunda da ödem oluşur. Bunun yanında kalbin yeterince etkili kan pompalayamaması, sıvının bacaklarda birikmesine neden olabilir.
Yeşil çay, papatya çayı, zencefil çayı, limonlu su, maydanoz çayı, hibiskus çayı, karahindiba çayı ödem atmaya yardımcı olabilir.
Karın bölgesindeki ödemi azaltmak için tuz tüketimini azaltın. Bol su için. Egzersiz yapın. Yüksek lifli besinler tüketin. Probiyotikler tüketin. Bitkisel çaylar için.
Hamilelik sırasında ödemi azaltmak için fazla tuz tüketiminden kaçının. Vücudun susuz kalmasını önlemek için yeterli miktarda su tüketin. Hafif yürüyüşler ve yüzme gibi aktiviteler kan dolaşımını artırabilir. Dinlenirken bacakları yüksekte tutarak kan dolaşımını iyileştirin. Kan dolaşımını engellemeyen rahat kıyafetler tercih edin. Özel hamilelik kompresyon çorapları, bacaklardaki ödemi azaltabilir.
Yüzde ödem oluşumunu azaltmak için ilk olarak tuz tüketimini azaltmalısınız. Yeterli miktarda su tüketmeniz de önemlidir. Yatarken başınızı yüksek tutarak sıvının birikmesini önleyin. Hafif yüz masajı, kan dolaşımını artırarak ödemi azaltabilir. Zencefil ve yeşil çay gibi ödem azaltıcı çaylar tüketin.
Uzun süreli ödem, kalıcı hale gelebilir ve sürekli rahatsızlık yaratabilir. Kalp, böbrek veya karaciğer hastalıkları gibi altta yatan nedenler tedavi edilmezse durum kötüleşebilir. Uzun süreli ödem, ciltte gerginlik, yaralar ve enfeksiyonlara neden olabilir. Kan dolaşımının sürekli engellenmesi, damar sağlığını ve genel dolaşımı olumsuz etkileyebilir.
Ödem genellikle kalıcı değildir ve altta yatan nedenin tedavi edilmesiyle ortadan kalkabilir. Ancak bazı kronik durumlarda (örneğin lenfödem) ödem kalıcı hale gelebilir ve sürekli yönetim gerektirebilir. Her durumda, ödemin kalıcı olup olmadığını belirlemek için bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.