Antikanser ilaçlarının ısıtılarak karın içine verilmesi ile ilacın doku içine nüfusu kolaylaşır. Isı vücuda verilen kemoterapik ajanın kanser hücresini öldürme etkisini artırır. Aynı zamanda ilaç ısı sayesinde karın içindeki tüm yüzeylere eşit bir şekilde dağılır.
Karın içi organlardan kaynaklanan ancak karın dışı organ ve dokulara da geçmiş olan kanser olgularında uygulanmaz. Yaygın karaciğer metastazlarının olduğu durumlar için de uygun değildir. Ayrıca yaygın incebağırsak tutulumu olan hastalarda da tercih edilmez.
HIPEC tedavisi farklı karın içi organ kanserlerinde farklı uzun dönem sonuçlarına sahiptir. İleri evre olgularda ve peritonun kendi kanseri olan pseudomiksoma peritoneide 5 yıllık sağ kalım %66 ile %97 civarındadır. Bunun yanında karın içi organlardan yumurtalık kanserleri en iyi etkilerin elde edildiği kanserlerdir. Bu kanserlerde 5 yıllık sağ kalım %50 civarındadır. Kalın bağırsak kanserlerinde de 5 yıllık sağkalım oranı %30 civarındadır. Ancak bu durum mide kanserlerinde daha farklıdır. Süreç kalınbağırsak ve yumurtalık kanserlerine göre daha kötü seyreder.
Tümör hücreleri şekerle beslendiğinden HIPEC sonrası hastalar şeker tüketimini mümkün olduğunca azaltmalıdır. Asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır. Hastaların HIPEC tedavisi sonrasında beslenmeyi bir uzman kontrolünde ilerletmesi de önemlidir.
HIPEC tek başına uygulanmaz, öncesinde hasta kemoterapi sürecinden geçer. Kemoterapi sürecinde tümörün küçülmesi belli bir noktadan sonra durduğunda ya da tümör ilerlemeye başladığında ve normal kemoterapinin yan etkileri arttığında HIPEC yöntemi uygulanır. Hastadaki yan etkiler azaldıktan sonra sistemik kemoterapiye yeniden devam edilir. Sistemik kemoterapide yayılım göstermiş tümörlere verilen ilaçların dozu yetersiz kaldığında doz artırılamamaktadır. Çünkü dozu artırmak hastanın hayati fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir.
Sistemik kemoterapiden daha az yan etkiye sahip olan HIPEC, hastaların sağkalım oranlarını ve yaşam kalitelerini olumlu yönde etkileyebilir. Ayrıca bu uygulamada daha yüksek konsantrasyonda kemoterapi doğrudan kanser hücrelerine verilir.
Enfeksiyon, kanama, karın boşluğunda yapışıklık oluşumu, akut böbrek yetmezliği HIPEC risklerindendir.
HIPEC'in en sık görülen yan etkileri bulantı ve kusma, enfeksiyon, ishal, kabızlık, kanama, karın ağrısı, yorgunluktur.
HIPEC öncesinde hastanın genel anestezi alabilmesi için gerekli değerlendirmelerden geçmesi önemlidir. Bu değerlendirmelerden biri bağırsakların temizliğidir. Ameliyattan önce hastanın karın boşluğunun temiz olması önemlidir. Bu sebeple hastanın bağırsakları ameliyattan önce temizlenir. Bunun yanında ameliyattan önce hastanın kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar kanama riskini artırabileceğinden kesilir. Sıcak kemoterapinin en yaygın etkisi olan böbrek yetmezliği riski azaltmak için hastanın ameliyat öncesi ve sonrası serum verilerek iyi hidrate edilmesi gerekir.
Hastalar HIPEC sonrası genellikle 3-5 gün hastanede kalır. Bu süreçte de kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar açısından izlenirler.