444 3 703

Akciğer Ameliyatı Nedir? Akciğer Ameliyatı Fiyatları

Akciğer ameliyatı sonrası nefes darlığı nadiren görülebilir ancak bazı durumlarda oluşabilir. Ameliyat sonrası nefes darlığı genellikle ameliyat öncesi akciğer fonksiyonları ameliyatın tipi ve hastanın genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bazı hastalarda ameliyat sonrası solunum egzersizleri ve rehabilitasyon ile bu durum önlenmeye çalışılır.

Akciğer ameliyatı genel olarak zor bir cerrahi işlem olarak kabul edilir. Akciğerlerin karmaşık anatomisi ve solunum sisteminin hassas yapısı, cerrahın dikkatli ve özenli olmasını gerektirir. Ancak günümüzde gelişen cerrahi teknikler ve teknolojiler (örneğin, robotik cerrahi veya VATS gibi minimal invaziv yöntemler), ameliyatların daha güvenli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamıştır.

Akciğer ameliyatının süresi, yapılan ameliyatın tipine ve karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Açık cerrahiler genellikle daha uzun sürebilirken, VATS veya robotik cerrahi gibi minimal invaziv yöntemlerde süre daha kısa olabilir. Genellikle akciğer ameliyatları 1 ile 5 saat arasında sürer ancak özel durumlar ve komplikasyonlar ameliyat süresini etkileyebilir.

Akciğer kanseri ameliyatı sonrası yaşam süresi, hastalığın evresine, tümörün büyüklüğüne, metastaz durumuna, hastanın genel sağlık durumuna ve tedavi sonrası bakımına bağlı olarak değişir. Genellikle, erken evrede (Evre I ve II) yakalanan ve ameliyatla tamamen çıkarılabilen akciğer kanseri hastalarının yaşam süresi daha uzundur. Bu hastalarda 5 yıllık sağkalım oranı yaklaşık %50-70 civarındadır. Ancak ileri evrelerde (Evre III ve IV) bu oranlar düşer.

Akciğer nodüllerinin ameliyat edilmesi gerekip gerekmediği, nodülün boyutu, şekli, büyüme hızı ve hastanın diğer risk faktörlerine göre belirlenir. Genellikle, 8-10 mm'nin üzerindeki nodüller daha dikkatle incelenir ve gerekli görülürse biyopsi veya cerrahi müdahale önerilir. Ancak daha küçük nodüller de takip edilip büyüme veya değişim gösterirse ameliyat edilebilir. Her durumda bu kararlar bir göğüs cerrahı, onkolog ve radyolog gibi uzmanların ortak değerlendirmesi ile alınmalıdır.

KATEGORİLER