Regl kanalarının normal döngüsü 21 ile 35 gündür. Bu dönem her kadında farklılık gösterdiğinden 21 en erken ve 35 ise en geç gerçekleşmesi gereken dönemdir. Kişinin 15 günde adet görme nedenleri bazı kronik hastalıklardan, erken menopozdan, hızlı kilo alıp vermeden, ağır egzersizlerden, ani iklim ve çevre değişimlerinden, pıhtılaşma bozukluklarından ya da karaciğer ve böbrek hastalıklarından kaynaklı olabilir. Bu nedenle araştırılmalıdır.
“Korunmasız ilişki adet düzensizliği yapar mı?” sorusuna verilebilecek en doğru yanıt korunmasız ilişki sonucu gebelik durumu yaşanırsa bu regl düzensizliğine neden olabilir şeklindedir. Mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır.
“Adet düzensizliği için hangi bölüme gidilir?” diye merak ediyorsanız mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız.
“Adet düzensizliği için hangi doktora gidilir?” sorusunun yanıtı kadın hastalıkları ve doğum uzmanıdır.
“40 yaşından sonra adet düzensizliği neden olur?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: 40 yaşından sonra adet düzensizliği beklenen bir süreçtir. Bu süreçte yumurtalamanın bitmesi anlamına gelen menopoz görülür. 30 yaşından sonra adet düzensizliği ve 40’lı yaşlardaki düzensizliklerin temel sebebi yumurtlama kalitesinin düşmesidir.
“Adet düzensizliği neye yol açar?” sorusunun yanıtı: Genel olarak hormonal değişim kaynaklı görülen regl düzensizliği depresyon, kişide ağrıların yaşanması, hormonal dengenin etkilenmesi gibi durumlara neden olur.
“Adet düzensizliği kilo aldırır mı?” diye merak ediyorsanız bu dönemde hormonlar ve metabolizmada görülen değişimler nedeniyle vücudun su tutma düzeyinin artacağını bilmelisiniz. Bu nedenle adet düzensizliği karın şişkinliği ve kilo alma şeklinde bir etki yaratabilir.
“Adet düzensizliği kaç yaşında başlar?” sorusunun yanıtı da yumurtalama kalitesinin bittiği 40’lı yaşlardan sonra regl düzensizliği başlar. 12 yaş adet düzensizliği ise son derece normal bir durumdur.
“Adet düzensizliği karın ağrısı yapar mı?” diye merak ediyorsanız karın ve kasıklardaki ağrının regl gecikmesi olduğu dönemlerde artabileceğini bilmelisiniz.
“Adet düzensizliği kısırlığa yol açar mı?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Regl düzensizliğine neden olan hormonal sebepler, menopozal durum ya da polikistik over hastalığı tespit edildiğinde kısırlık da görülebilir.
“Adet düzensizliği kaç yaşına kadar normal?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Türkiye’de regl olma yaşı 11 ile 14 arasındadır. Reglin başladığı ilk yıllarda düzensizlikler olabilir ve bu durum 2-3 yıl içerisinde düzelir.