444 3 703

D Vitamini Eksikliği: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kanınızdaki 25-hidroksivitamin D konsantrasyonunu ölçmek D vitamini eksikliğini belirlemenin en iyi yoludur. Bu nanomol/litre (nmol/L) veya nanogram/mililitre (ng/mL) cinsinden ölçülür. 20 ng/mL ile 50 ng/mL arasındaki bir seviye sağlıklı bir aralıktır. 12 ng/mL'den az tespit edilirse D vitamini eksikliğiniz var demektir.

Tam kan sayımı genel sağlığınızın anlık görüntüsünü veren yaygın bir kan testidir. Vitamin eksiklikleri de dahil olmak üzere bir dizi sağlık durumunun belirlenmesinde yardımcı olabilir.

D vitamininin insan beynine nasıl etki ettiği hala araştırılmakta. Ancak beyninizin D vitamini reseptörleriyle dolu olduğu bilinen bir gerçek. Bunlar vücudunuzun geri kalanıyla iletişim kurma eylemleri de dahil olmak üzere bir dizi işlevin yerine getirilmesine yardımcı olur. D vitamini düzeylerinin beynin öğrenme, hafıza ve ruh halini yöneten kısımlarını etkileyebileceği düşünülmektedir. 

“D vitamini eksikliği saç dökülmesi yapar mı?” diye merak ediyorsanız hem D vitamini eksikliği hem de D vitamini fazlalığının saç dökülmesine neden olabileceğini bilmelisiniz.

D vitamini eksikliği cilde etkisi kuru, kırmızı ve kaşıntılı bir cilt yaratmasıdır. D vitamini alımı bu tür cilt problemlerini tedavi etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca cilt döküntülerini azaltabilir. D vitamini aynı zamanda bir cilt rahatsızlığı olan egzama tedavisinde de faydalıdır.

“D vitamini eksikliği için neler yemeliyiz?” diye merak ediyorsanız somon, kılıçbalığı, ton balığı, D vitamini ile zenginleştirilmiş portakal suyu, D vitamini ile güçlendirilmiş süt ve bitki sütleri, sardalya, sığır karaciğeri, yumurta sarısı ve kuvvetlendirilmiş tahıllar tüketmeye özen göstermelisiniz.

D vitamini vücuttaki fosfat ve kalsiyumu düzenlemeye yardımcı olur. Bu besinler kemik, diş ve kas sağlığı çin gereklidir. D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizme ve yetişkinlerde de osteomalaziye neden olur.

D vitamini alan ve kan seviyeleri normale dönen kişilerin kan seviyeleri düşük kalanlardan daha fazla kilo verdiği bazı araştırmalarla bulunmuştur. “D vitamini eksikliği kilo yapar mı?” diye merak ediyorsanız D vitaminini sağlıklı bir aralıkta tutmalısınız.

Yeterli D vitamini almayan bebeklerde eksiklik görülür. D vitamini seviyeleri düşük olduğunda bebekler kemiklerin büyümesini ve gelişmesini etkileyen raşitizm riski altındadır. Bebeğinize günlük bir doz damla vererek yeterli D vitamini almasını sağlayabilirsiniz.

Balık karaciğeri yağı, yağlı balıklar ve yumurtaların hepsi D vitamini içerir. Ancak diğer pek çok gıda onu doğal olarak içermez, bu nedenle çoğu D vitamini ile takviye edilir. Bu nedenle gebelik sürecinde D vitamini seviyesi kontrol ettirilmeli ve uzman görüşü alınmalıdır.

Aslında D vitamini eksikliği hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlığa neden olabilir. Yapılan çalışmalarda polikistik over sendromlu kadınlarda D vitamini eksikliğinin, rahim miyomlarının yanı sıra rezervlerinde azalma ile ilişkisi olduğu ortaya konmuştur. Erkeklerde sperm sayısını ve morfolojisini etkilediği öne sürülmüştür.

D vitamini eksikliği hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkileyebilir ancak birçok insan farkında olmadan düşük D vitamini seviyelerine sahiptir. Eksikliğin fiziksel belirtileri arasında genellikle dizlerde, bacaklarda ve kalçalarda ortaya çıkan romatoid artrit ağrısı da dahil olmak üzere eklemlerdeki kas ağrıları sayılabilir.

Bu sorunlardan biri ağız kokusudur (kötü nefes). Temel makro ve mikro besinler içermeyen bir diyet şunlara yol açabilir: D vitamini eksikliği (ağız kokusuna yol açan diş eti hastalığı) C vitamini eksikliği (ağız kokusuna yol açan diş eti kanaması)

Bulgularımız şiddetli D vitamini eksikliği ile görsel hafıza azalması arasında bir ilişki olduğunu ancak sözel hafıza azalması ile bir ilişki olmadığını gösterebilir. Bu nedenle bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.

Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.

D vitamini eksikliği baş ağrısıyla bağlantılıdır çünkü iltihabı ve nöronlarınızın nasıl çalıştığını etkileyebilir. Takviye almak, baş ağrılarının meydana gelme sıklığını azaltabilir.

Düşük D veya B-12 vitamini seviyeleri bazı insanlarda mide bulantısına neden olabilir.

D vitamini eksikliği nedeniyle kırmızı, kuru ve kaşıntılı bir cilt yaşayabilirsiniz. D vitamini alımı ile bu tür cilt problemlerini azaltabilirsiniz.

Yapılan bazı araştırmalar daha düşük bir D vitamini seviyesi, düzensiz bir döngüye sahip olma olasılığının 13.3 katı ile ilişkilendirmekte.

D vitamini eksikliği, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon (hipertansiyon) riskinde artış ile bağlantılı olabilir.

KATEGORİLER