444 3 703

Diyabet Cerrahisi Birimi



diyabet - buyuk anadolu hastanesi

Günümüzün yaygın hastalıklarından biri olan obezite farklı hastalıkları da beraberinde getiriyor ve tip 2 diyabet de bu hastalıklardan biri. Aşırı kiloya bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalıkta kişinin düzenli olarak insülin kullanması gerekiyor. Buna ek olarak da hastalığın ileri evrelerinde de farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Ömür boyu süren şeker hastalığı, kalp damar başta olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununa neden oluyor. Bu nedenle tip 2 diyabette kişinin vakit kaybetmeden tedavi edilmesi büyük önem taşıyor. Büyük Anadolu Sağlık Grubu olarak Diyabet Cerrahisi Merkezimizde hastalarımıza multidisipliner anlayışla hizmet sunuyoruz. 

Tip 2 Diyabet Hastalığı Nedir?

Pankreas hücrelerinin vücuda alınan şekeri enerji olarak kullanabilmesi için insülin şart. Ancak insülin vücut tarafından üretilmiyorsa ya da eksik üretiliyorsa buna tip 1 şeker hastalığı deniliyor. Peki, “tip 2 diyabet nedir?” Pankreas insülin üretiyor ama bazı nedenlerden dolayı kullanamıyorsa buna da tip 2 şeker hastalığı adı veriliyor. Cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilen hasta grubu tip 2 olan grup. Buna karşılık tip 1 grubunda olanlar için ameliyat önerilmiyor. Çünkü bu ameliyatların gerçekleşmesi için hastada insülin üretiminin olması gerekiyor. 

Tip 2 Diyabet Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Tip 2 diyabet tedavisi, şeker hastalığına bağlı olarak organ hasarı başlamış ya da kan şekerini kontrol edemeyen hastalar için uygulanıyor. Yaşam stilini değiştirmiş, diyet ve egzersiz yapan, obeziteyi kontrol altında tutan ve ilaçlarla diyabet kontrolü sağlayan hastalar için metabolik cerrahi uygulaması önerilmiyor. Hastalığa neden olan çevresel faktörlerden biri de rafineri endüstriyel gıdalar. Kişinin ameliyat uygun olup olmadığının belirlenmesi de laboratuvar ortamında gerçekleşen testlerle sağlanıyor.

Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Hasta kliniğimize başvurduğunda öncelikle vücudun insülin rezervini belirlemek için tetkikler alınıyor. Ancak hastanın bu tetkikler için kullandığı ilaçları 1 gün öncesinden bırakmak için doktoruyla görüşmesi ve hastanın tetkik günü sabah aç karnına gelmesi gerekiyor. Tetkikleri ve insülin rezervi uygun olan hastaları detaylı bir değerlendirmeden geçiriyoruz ve Check-Up uygulayarak dahiliye, kardiyoloji, psikiyatri, anestezi gibi bölümlerde hastayı muayene ediyoruz. Tüm bunlara ek olarak hastanın midesini incelemek için gastroskopi uyguluyoruz.