Göz SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı göz vücudun penceresidir. Göze bakıldığında diÄŸer organları da muayene edebilir diyerek göz dibi muayenesine dikkat çekti.
Görme ile ilgili herhangi bir problem yaÅŸamıyor olsanız dahi her bireyin rutin bir ÅŸekilde düzenli olarak kapsamlı göz muayenesi yaptırmalıdır diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Göz SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Ayan, "Gözlerinin saÄŸlıklı kalmasına yardımcı olabilecek ve oluÅŸabilecek olası problemlere karşı erken teÅŸhis önemlidir. Bu anlamda Göz vücudun penceresidir. Pencereden içeri bakıldığında sadece gözü deÄŸil diÄŸer organları da muayene edebilmekteyiz.
Görme kaybı ile gelen hastamızın göz dibi muayenesinde damarı tıkayan plak (yeÅŸil ok) ve sonrasındaki tıkalı damarı görmekteyiz. Bu muayeneye aynı zamanda, muayene esnasında kullanılan oftalmoskop isimli cihazdan yola çıkılarak “oftalmoskopi” ismi de verilmektedir.
Vücuttaki damar ve sinirleri çıplak gözle görebildiÄŸimiz neredeyse tek yer göz dibidir. Göz dibi muayenesi bize diyabet hipertansiyon gibi damarları etkileyen hastalıklardan beyin tümörü ve kafa içi basıncına behçet, MS gibi otoimmun hastalıklara kadar birçok hastalığa dair bilgileri verebilen poliklinik muayene yöntemidir.
Bu sebeple rutin göz muayenesi, bazı önemli hastalıkların erken teÅŸhisi için oldukça önemli bir noktadadır.
Hastamızda da damarın içindeki pıhtıyı ve tıkalı damarı damarın içine girmeden görebildik ve boyun damarındaki daralmayı ilgili bölümle birlikte tespit edebiliyoruz.
Bulguların erken dönemde tespiti tedavi ÅŸansını arttırmaktadır. Zamanında yapılan göz dibi muayeneleri ile göz sorunlarınızı önemli görme kayıplarına yol açmadan önlenebilir" diyerek sözlerine son verdi.