444 3 703

Otizmde tek tedavi yoğun özel eğitimdir

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi doktoru Uzm. Dr. Hilal Aydemir, "Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi erken tanıyı takiben uygulanan yoÄŸun özel eÄŸitimdir." dedi.
Otizm spektrum bozukluÄŸunda çocukların dış görünümleri diÄŸer çocuklardan farklı deÄŸildir, ancak, davranışları farklıdır diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi doktoru Uzm. Dr. Hilal Aydemir, "Otizm;  bulguları genelde 30 aydan önce baÅŸlayan sosyal ,duygusal alanda ve sözel alanda kısıtlılıkla giden nörolojik bir bozukluktur.

ERKEN DEÄžERLENDÄ°RME

EÄŸer çocuÄŸunuzda göz teması kurmama, ismi söylendiÄŸinde dönüp bakmama, parmağıyla istediÄŸi ÅŸeyi iÅŸaret etmeme, akranlarının oyunlarına ilgi duymama, sallanma, parmak ucunda yürüme gibi takıntılı davranışlar, konuÅŸma geriliÄŸi, dokunsal, görsel, iÅŸitsel hassasiyetler gibi belirtilerden bir veya birkaçı varsa otizm açısından çocuk ergen psikiyatri uzmanı tarafından deÄŸerlendirilmesi gerekir.

ÖZEL EĞİTÄ°M ÖNEMLÄ°

Günümüzde her 68 çocuktan biri otizm riski ile dünyaya gelmektedir. Otizmli çocukların fiziksel geliÅŸimleri ve dış görünümleri diÄŸer çocuklardan farklı deÄŸildir. Otizm psikolojik kökenli deÄŸildir, nörolojiktir ve genetik kökenleri olan bir durumdur.
Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi erken tanıyı takiben uygulanan yoÄŸun özel eÄŸitimdir.
Otizm tanısının erken yaÅŸta konulması çocuÄŸun erken müdahale programlarından yararlanabilmesi açısından önemlidir." diyerek sözlerine son verdi.  

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 13:22Yayınlanma Tarihi: 09.09.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER