444 3 703

AGTE testi çocukları gelişimsel açıdan değerlendiriyor

Büyük Anadolu Hastaneleri’nde görev yapan Uzman Psikolog - Psikoterapist Sena Özkan, "Kısaltması AGTE olan Ankara GeliÅŸim Envanteri testi ile bebek ve çocukların geliÅŸimsel açıdan gecikme ya da düzensizlik gösterip göstermediÄŸi incelenmektedir" dedi.

0-6 yaÅŸ aralığındaki her çocuÄŸa 'GeliÅŸimsel Tarama Testi' yapılmalı önerisinde bulunan Uzman Psikolog - Psikoterapist Sena Özkan, bu testlerden biri de Ankara GeliÅŸim Envanteri testi yani AGTE'dir diyerek, "Ankara GeliÅŸim Envanteri testi yani AGTE testi, 0-6 yaÅŸ arasındaki çocukların geliÅŸimsel açıdan deÄŸerlendirilmesi amacıyla uygulanan geliÅŸim envanteri testidir.

ÖZ BECERÄ°LERÄ° Ä°NCELENÄ°YOR

0-3 aydan baÅŸlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlarla çocukların dil-biliÅŸsel geliÅŸimleri, zihinsel becerileri,  küçük ve büyük kas geliÅŸimleri, sosyal geliÅŸimi ve öz bakım becerileri incelenmektedir.
Bu test ile bebek ve çocukların geliÅŸimsel açıdan gecikme ya da düzensizlik gösterip göstermediÄŸi incelenebilir.
Bir çocuÄŸun genel geliÅŸimi ile normal mi? gecikmeli mi? olduÄŸu sorularına cevaplar bulunan bu testte çocuÄŸun hangi geliÅŸim alanında, nerede olduÄŸu, ne tip becerilere sahip olduÄŸu hangi alanlarda geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸi gibi bir bilgiye test sonucu ile ulaşılabilir.

ANNE VE BABAYA DA TEST

AGTE testi uygulanması çocuÄŸa sorular sorulur ve puanlama yapılır. AGTE testinde anne ve babaya da sorular yöneltilebilir.
AGTE raporlama ve yapılan testten elde edilen sonuçta genel geliÅŸim ve becerilerin takvim yaşına göre bulunması saÄŸlanır.
Puanlamaya göre çocuk yüzde yirmi ila yüzde otuz arasında ise risk altındadır, bu durumda çocuÄŸa geliÅŸimsel gerilik tanımı verilir.
Çocukların ihtiyaçlarına yönelik eÄŸitim programları hazırlayarak aileleri gerekli ÅŸekilde yönlendirilir. Erken yaÅŸta da bu durumun takibi çocuÄŸun geleceÄŸine yön vereceÄŸini unutmamak gerekir" diyerek sözlerine son verdi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 13:23Yayınlanma Tarihi: 20.09.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER