444 3 703

Tiroid hastalıkları ve belirtileri nelerdir?

 

Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Åžeker, Tiroid hastalıkları belirtilerinin neler olduÄŸu hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Boynumuzda bulunan ve tiroid hormonu üreten tiroid bezinin çeÅŸitli nedenlere baÄŸlı olarak az veya çok çalışmasının farklı saÄŸlık sorunlarını ortaya çıkarabileceÄŸini belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Åžeker, "Tiroid bezi, boynumuzun ön tarafında bulunan vücudumuzun metabolizma hızını belirleyen ve dengeleyen bir endokrin organdır ve karbonhidrat, protein, yaÄŸ ve ÅŸeker metabolizmasını etkiler. DiÄŸer hormonlarla etkileÅŸerek büyüme ve geliÅŸmeyi saÄŸlayarak vücuttaki tüm organ ve hücrelerin düzenli ve dengeli bir ÅŸekilde çalışmasını saÄŸlamaktadır. Tiroid hastalıklarının belirtileri hastalığın çeÅŸidine göre deÄŸiÅŸmektedir. Tiroidin az çalışması ya da çok çalışmasına göre hastalarda genellikle boyunda ÅŸiÅŸlik, çarpıntı, sinirlilik, asabiyet, saç kırılması, unutkanlık, kilo artışı yada zayıflama ÅŸeklinde farklı farklı semptomlar göstermektedir.

ÖMÜR BOYU Ä°LAÇ KULLANIMI GEREKTÄ°REBÄ°LÄ°R

Bazen tiroid hastalığının ilk bulgusu tiroid bezinin büyümesidir yani halk arasında guatr olarak bilinir. Hastalık kadınlarda, erkeklere göre daha sıktır ve yaÅŸla birlikte her iki cinsiyette görülme sıklığı artar. Bu hastalarımıza yaptığımız ön muayene sonrası ultrason, kan tahlili gibi gerekli tetkitler yapıldıktan sonra guatırın zehirlimi, zehirsiz mi olduÄŸu ortaya konulur tedavi yöntemi planlanır eÄŸer zehirli guatrı var ise zehiri önce ilaçlarla normale dönüÅŸtürülür, sonraki aÅŸamada cerrahi planlanır. Tiroid ameliyatlarına, “tiroidektomi” adı verilir ve operasyonda her iki bezin alınması gibi bir uygulama yapılır. Bunun dışında ömür boyu ilaç kullanımını gerektiren tiroid hastalıkları vardır. Bunun için mutlaka yukarıda saydığımız belirtilerden bir yada bir kaçını yaÅŸayanlar mutlaka bir uzman doktora görünmeli ve tedavilerine erkenden baÅŸlamalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 13:30Yayınlanma Tarihi: 30.09.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER