444 3 703

Doğumun başladığı nasıl anlaşılır?

Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Op. Dr. Esra Nur Özgür, "DoÄŸumun baÅŸladığını, aÄŸrıların daha sık ve bir önceki aÄŸrıdan daha kuvvetli gelmesiyle anlamak mümkündür." dedi.



Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Op. Dr. Esra Nur Özgür, gebelikte doÄŸumun nasıl baÅŸladığı hakkında önemli bilgiler verdi.

TECRÜBELÄ° ANNE ADAYLARI

Hamile kadınların en çok merak ettiÄŸi konulardan biri doÄŸum olayının baÅŸlangıç anıdır. Gebelikte tecrübesi olan anne adayları doÄŸumun baÅŸladığını anlayabilir ve endiÅŸe duymazlar diyen Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Op. Dr. Esra Nur Özgür, "Ä°lk doÄŸumu yapacak olan anne adayları ise endiÅŸeli olabilmekte, "doÄŸum baÅŸlar ise hastaneye yetiÅŸemeyeceÄŸim" gibi düÅŸünceler içerisinde olabilmektedirler. Gebelikte 40 hafta, 280 gün itibariyle bebeÄŸin doÄŸum zamanı gelmektedir. Fakat bazı gebeliklerde 40 haftada doÄŸum olmayabilir. 38-42 haftalar arasında da doÄŸum baÅŸlayabilmektir.

DOÄžUMUN BAÅžLAMASINDA AÄžRI OLMASI

DoÄŸum,  birçok hastada aÄŸrı ile baÅŸlamaktadır. DoÄŸum aÄŸrıları 35. haftadan itibaren baÅŸlamakta, halk arasında son aÄŸrıları diye bilinen ara ara kasılmalar her gebelikte olabilmektedir. AÄŸrılar hafif olmakla beraber adet aÄŸrısı gibi olabilmektedir. Bu hafif aÄŸrılar yoklayıcı aÄŸrılardır ama doÄŸrum aÄŸrısı deÄŸildir. DoÄŸum aÄŸrıları düzenli aÄŸrılardır ve giderek sıklığı artar. Hastalar öncelikle bu aÄŸrıları adet aÄŸrısı gibi hissedebilmektedir. AÄŸrılar bel ve sırt bölgesine yayılabilir. DoÄŸumun baÅŸladığını aÄŸrıların daha sık ve bir önceki aÄŸrıdan daha kuvvetli gelmesiyle anlamak mümkündür.

DOÄžUM EYLEMÄ°NÄ°N BAÅžLAMASINDA NÄ°ÅžAN GELMESÄ°

DoÄŸumun baÅŸlamasının bir diÄŸer belirtisi de halk arasında da bilindiÄŸi gibi niÅŸan gelmesidir. NiÅŸan gelmesi vajinal akıntının gelmesi demektir. NiÅŸan aslında rahim aÄŸzındaki servikal tıkaç mukos tıkacının atılması demektir. NiÅŸan kanla karışık sümüksü bir akıntıdır. Bu niÅŸan geldiÄŸinde hemen doÄŸum olayı baÅŸlamayabilir. Söz konusu   niÅŸanın gelmesiyle 24 saat içerisinde hastanın doÄŸum aÄŸrıları da baÅŸlamaktadır. NiÅŸan görüldüÄŸü gibi bebek hareketleri ve aÄŸrılar da takip edilerek doktora baÅŸvurabilirsiniz.

DOÄžUM BAÅžLAMASINDA SUYUN GELMESÄ°

Hastalarda gebeliÄŸin son dönemlerinde idrar kaçırma olabilmektedir. Ä°drar kaçırma su gelmesiyle aynı ÅŸey deÄŸildir. Gebelikte suyun gelmesi bir balonun patlaması gibidir. Vajinadan su çok hızlı ve yoÄŸun bir ÅŸekilde gelir. EÄŸer hasta aÄŸrı duymadıysa ve evde suyu geldiyse daha öncede doÄŸum yapmamış ve ilk doÄŸumunu yapacak anne adayı telaÅŸlı olabilir.

BEBEĞİN AŞAĞI DOĞRU BASKI YAPMASI

Gebelikte bebeÄŸin aÅŸağı doÄŸru basınç yaparak anne adayının sürekli tuvalete çıkması veya büyük tuvaletinin geldiÄŸini hissetmesi, doÄŸum olayının baÅŸlaması bulguları içerisindedir. Gebelerde su geldiÄŸi ve yukarıda saydığımız durumlara maruz kalan anne adayları zaman telaÅŸlanmadan en kısa süre içinde hastaneye baÅŸvurulmalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:05Yayınlanma Tarihi: 03.11.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER