444 3 703

Beyin anevrizması her yaşta görülebilir!

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, sinsi bir hastalık olan beyin anevrizmasının genellikle belirti vermeden her yaÅŸta görülebileceÄŸine dikkat çekti.

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, Türkiye’de her yıl binlerce kiÅŸinin farkında olmadan beyin anevrizması geçirdiÄŸini, bu hastalığın ölümcül olabileceÄŸini söyledi. Beyinde meydana gelen anevrizmanın beyin kanamasına yol açtığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, Beyin Anevrizması (Beyinde Baloncuk) hastalığı hakkında bilgi vererek erken tanı ve tedavinin önemine deÄŸindi.

BEYÄ°N ANEVRÄ°ZMASI NEDÄ°R?

Op. Dr. Ahmet Karkucak, "Beyin anevrizması, beyinde kan damarının duvarındaki zayıfladığı bir yerden dışa doÄŸru balonlaÅŸma yapan bir beyin damar hastalığıdır. Anevrizma her yaÅŸ grubunda görülebilir ancak 25 ve yukarı yaÅŸlarda sıklık giderek artmaktadır. Yaygınlığı en sık olarak 50-60 yaÅŸ arasındadır. Ailede anevrizma hikâyesi olması diÄŸer aile bireylerinde anevrizma bulunma riskini arttırmaktadır. Anevrizma hastaları genellikle doÄŸuÅŸtan oluÅŸan patolojik bir rahatsızlık olup hasta kendisini bildiÄŸi için hastaneye baÅŸvurur ya da tesadüfen ortaya çıkabilmektedir.
Hipertansiyon (yüksek kan basıncı), Sigara kullanımı, Åžeker hastalığı, Aşırı alkol tüketimi, DoÄŸuÅŸtan gelen (genetik) yatkınlık, damar sertliÄŸi, bazı enfeksiyonlar, anevrizma geliÅŸindeki oluÅŸ faktörü arasında görülmektedir.

BU BELÄ°RTÄ°LERE DÄ°KKAT!

Herhangi bir bölgede ısrar eden baÅŸ aÄŸrısı, Bulantı ve kusma, ensede sertlik, Bulanık veya çift görme, ışığa karşı hassasiyet, KonuÅŸma bozuklukları, Vücudun bir tarafında kuvvet ya da duyu kaybı, Yürüme bozuklukları, Bunama, Duygulanım bozuklukları gibi belirtiler anevrizma habercisi olabilir. Anevrizma saptandıktan sonra kanama riskinin ortadan kaldırılması hayati önem taşımaktadır. Tedavi yöntemleri arasında cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Bazı anevrizmatik geniÅŸlemelerde kasıktan girilerek anevrizmanın kapatılması (kliplenmesi) veya endovasküler tedavi ile stentleme yapılmaktadır. Kanamamış anevrizmalı hastalara ilave olarak ilaç tedavisi verilebilir. Burada hastanın takibi çok önemlidir. Hasta doktorunun vereceÄŸi tedavi sürecine harfiyen uyması kontrollerini aksatmaması çok önemlidir" diyerek sözlerine son verdi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:18Yayınlanma Tarihi: 11.11.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER