444 3 703

Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir?

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Aydemir, çocuklarda oluÅŸan dikkat eksikliÄŸinin, hiperaktivite bozukluÄŸunun kendisi, çevresi ve ev hayatı için bazı riskler taşıdığına dikkat çekerek ebeveynleri uyardı.

Özellikle son dönemde artış gösteren yakınmaların başında odaklanma ve konsantrasyon güçlüÄŸü gelmektedir. Konsantrasyon güçlüÄŸünün ne olduÄŸu, tek başına bir hastalık mı, yoksa diÄŸer hastalıkların belirtisi mi olduÄŸu ise sıkça sorulan sorular arasında karşımıza çıkmaktadır. Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Aydemir konu hakkında bilgiler verdi.

DİKKAT EKSİKLİĞİ, HİPERAKTİVİTE NEDİR?

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Aydemir, "Dikkat eksikliÄŸi hiperaktivite bozukluÄŸu doÄŸuÅŸtan gelen nöro geliÅŸimsel bir bozukluktur. Nöro geliÅŸimsel bozukluk, beynin bazı yapısal ve fonksiyonel iÅŸlevlerindeki bir takım sorunlardan kaynaklanan ömür boyu az yada çok devam eden bozukluklardır. Dikkat eksikliÄŸi hiperaktivite bozukluÄŸu çocukluk döneminde baÅŸlayıp  eriÅŸkinliÄŸe kadar devam eden bir bozukluktur. Her dönem çeÅŸitli belirtilerle karşınıza gelebilir. Genellikle ilkokul döneminde, akademik sorunlar, sosyal iliÅŸki kurabilmede sorunlar, dikkatini verememe, odaklanamama, aşırı hareketlilik gibi belirtilerle gelirken bazen okul öncesi döneminde de dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite belirtileri baÅŸlayabilir.

ÇOCUKLAR Ä°ÇÄ°N RÄ°SK

Okul öncesi dönemde çok hareketli olan riski tespit edemeyen bazı çocuklarda sık sık kazaya sebep olabilir. Bu kazalar çocuÄŸun kendisi, çevresi ve ev için bazı riskler taşır. ÇocuÄŸun yüksekten düÅŸmesi, kafasını çarpması, evde yangın çıkarması gibi kazalar görülebilir. Dikkat eksikliÄŸi hiperaktivite bozukluÄŸu okul döneminde, akademik sorunlara yol açabilir. Akademik baÅŸarısızlığın çözülmeyerek uzun yıllar devam etmesi çocukla ilgili özgüven eksikliÄŸi, kaygı, depresyon gibi, bir takım baÅŸka sorunlara da yol açabilir. ÇocuÄŸun baÅŸarısızlığı devam ettiÄŸi sürece "baÅŸaramıyorum, ne yaparsam olmuyor" gibi durumlar özgüveninin zedelenmesine yol açabilir. Akademik problemler dışında, sosyal iliÅŸkilerde de sorunlara yol açan bir bozukluktur.

MADDE BAÄžIMLILIÄžINA DÄ°KKAT!

Dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite eksikliÄŸi çocuÄŸun akran iliÅŸkisinde de , ebeveynleri ile iliÅŸkisinde, öÄŸretmenleri ile olan iletiÅŸiminde bir takım sorunlara yol açabilir. ErgenliÄŸe doÄŸru belirtiler yön deÄŸiÅŸtirebilirken riskli davranışlar olarak karşımıza çıkabilmektedir. Dikkat eksikliÄŸi sorununu kendisi tedavi etmek isteyen çocuklar bir takım zarar verici maddelere yönelebiliyorlar. Sigara ve birçok bağımlılık yapıcı maddeler dikkati artırdığından dolayı bu çocuklarda zarar verici maddeleri kullanma riskleri de artmış oluyor. Bu çocuklarda madde bağımlılığı artma riski birçok bilimsel çalışmada kanıtlanmıştır. Tedavi edilmeyen bireyler eriÅŸkinlik döneminde riskli araç kullanımı, kaza yapma, riskli duygusal birliktelikler ve madde kullanım bozukluÄŸu açısından risk taşımaktadır. Dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸunun olumlu ve yüz güldüren bir tedavisi bulunmaktadır." diyerek sözlerine son verdi.  

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:19Yayınlanma Tarihi: 24.11.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER