444 3 703

Çocuklarda Kekemelik Tedavisi

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Hilal Aydemir, "Kekemelikte, aile çocuÄŸundan konuÅŸma bozukluÄŸundan ÅŸüpheleniyorsa bunun kekemelik mi? yoksa normal seyrinde devam eden bir konuÅŸmanın akıcılığındaki bozulma mı? bunun ayrımı yapılması için bir çocuk psikiyatrisi önermekteyiz" dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Hilal Aydemir, çocuklarda kekemelik geliÅŸimi ve tedavi yöntemlerini anlatarak uyarılarda bulundu.

Kekemelik Nedir?

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Hilal Aydemir, "Kekemelik, temel olarak konuÅŸmanın akıcılığının bozulmasıdır. KekemeliÄŸi çocuk yaÅŸ grubunda sıklık olarak yüzde 5 ile 10 arası görmekteyiz. Erkek çocuklarda genellikle kız çocuklara göre daha sık görülmektedir, nedeni ise genetik sebepler olabilmektedir. Ailede kekemelik varsa çocukta da kekeme olma olasılığı yaklaşık 3 kat daha sık görmekteyiz. KonuÅŸma merkezi ile koordinasyon anormallikte kekemeye yol açabilmektedir. Ayrıca kekemenin psikolojik sebepleri de olabilmekte ve aniden korkma, korkutma sebepleri de kekemeliÄŸe yol açabilmektedir.

Kekemelik Tipleri Nelerdir?

Kekemelik 2 tipe ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi geliÅŸimsel tip yani okul öncesi dönemde olan kekemeliktir. Bu tip kekemelik yüzde 90 sponten olarak iyileÅŸme gösterebilmektedir. Daha nadir bir grup ise ergenlik ve yetiÅŸkinlik döneminde kalıcılık gösterebiliyor ve konuÅŸma terapistine direnç gösterebilmektedir. Ä°kinci tip kekemelik ise edinilmiÅŸlik yani sonradan geliÅŸen kekemelik bu durumda beyin zedelenmesi ya da emosonel travmalar gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir.

KekemeliÄŸin kalıcılık göstermesini destekleyen faktörler nelerdir?

KekemeliÄŸin kalıcılık göstermesini destekleyen faktörler, erkek cinsiyeti olması kekemeliÄŸin uzun süredir devam ediyor olması ailede kekemelik öyküsünün olması ve kekemeliÄŸin genç yaÅŸta baÅŸlaması kalıcılığı destekleyen faktörler.

Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

Kekemelikte en belirgin 2 belirti hece uzatması, hece tekrarları gibi 2. belirtiler gibi mücadele ve çabalama davranışıdır. Bilincin belirtiler olduÄŸu zaman ortaya çıkan anormal postür anormal el kol hareketleri yüz buruÅŸturma gibi davranışsal belirtilerde kekemeliÄŸin 2. belirtileri olarak görebilmekteyiz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:24Yayınlanma Tarihi: 16.12.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER