444 3 703

Rotator Cuff (Manşet) Yırtıkları'nın belirtileri, tanı ve tedavi süreci

Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat ErdoÄŸan, gençlerde ve sporcularda ani bir hareketle oluÅŸan, oluÅŸturduÄŸu aÄŸrı ile hayat kalitesini düÅŸüren Rotator Cuff (ManÅŸet) Yırtıkları'nın belirtileri, tanı ve tedavi süreci hakkında bilgiler verdi.

Gençler ve sporcularda darbe, düÅŸme gibi ani hareketlerle oluÅŸabilen, 40 yaÅŸ üstü kiÅŸilerde ise yıpranma nedeniyle karşımıza çıkan Rotator Cuff (ManÅŸet) Yırtıkları tedavi edilmediÄŸi takdirde oluÅŸturacağı aÄŸrı ile yaÅŸam kalitesini düÅŸüreceÄŸine dikkat çeken Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat ErdoÄŸan, "Omuz anatomik olarak çok geniÅŸ hareket açıklığı zayıf eklem teması ve bu zayıf teması desteklemek ve hareket açıklığı sarmak için yer alan kıkırdak ve tendon destekli vücudun en karmaşık eklemidir.

Rotator Cuff (Manşet) Yırtıkları belirtileri

Kırk yaÅŸ üzerinde omuz aÄŸrısının en önemli nedenlerinden biri de Rotator Cuff (ManÅŸet) Yırtıklarıdır. Rotator Cuff,  üst sol kemiÄŸinin üst ucundaki omuz eklemini yapan baÅŸ kısmını çepeçevre saran bir adere yapısıdır.Omuz eklemini yerinde tutar ve omuzun içeri ve dışarı dönüÅŸ hareketlerini yaptırır. Rotator ManÅŸet Yırtığı gençlerde ve sporcularda ani bir hareketle oluÅŸan yaralanmalarla oluÅŸabileceÄŸi gibi zaman içinde tekrarlayıcı hareketlerde oluÅŸabilir. Rotator ManÅŸet Yırtıklarında özellikle baÅŸ üstü hareketlerde omuzda ciddi aÄŸrılar görülür. Bu aÄŸrı özellikle geceleri yaygındır ve omuz üstü yatmayı engeller.

Rotator Cuff (Manşet) Yırtıkları tanı ve tedavisi

Ä°lerleyen dönemlerde kas güçsüzlüÄŸü geliÅŸir ve omuz hareketleri sırasında bir takım sesler gelmeye baÅŸlar. Bu durumu takiben omuz hareketlerini kısıtlayıcı eylemler oluyor ve kiÅŸinin hayat kalitesini düÅŸürür, günlük yaÅŸamındaki iÅŸlerini yapmada zorlanmalar meydana gelir. Rotator ManÅŸet Yırtıkları özellikle kolunu çok kullananlarda , 40 yaÅŸ üzerinde ve ciddi yaralanmalarda oluÅŸabilir. Rotator ManÅŸet Yırtıklarının teÅŸhisinde özellikle fizik muayene, omuzun direk grafi ve MR incelemeleri tanı koydurur. Rotator ManÅŸet Yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi ile birlikte ilaç tedavisi ve belirli dereceden sonra cerrahi tedavi önemli rol oynar." diyerek sözlerine son verdi.  

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:25Yayınlanma Tarihi: 22.12.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER