Psikiyatri Uzmanı sürekli üzüntü, geçmişe takılı kalma gibi belirtiler yaşıyorsanız depresyonda olabilirsiniz. Depresyon tedavi edilebilir ruhsal bir hastalıktır dedi.
Çağımızın hastalığı depresyonun ciddi ve tedavi edilebilir ruhsal bir hastalık olduğunu belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, depresyonun bazı hastalıklarla da tetikleyebileceğine dikkat çekerek kişinin bu sağlık sorununu ihmal etmemesi gerektiğini söyledi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost sözlerine şöyle devam etti: "Depresyon en az iki hafta süren kişinin kendini mutsuz, keyifsiz hissettiği, eskiden zevk aldığı aktivitelerden artık zevk alamadığı, aynı zamanda bazen uyku, iştah problemleri, yorgunluk, bitkinlik, enerji azlığı, çaresizlik, umutsuzluk, intihar düşüncelerine kadar gidebilen ruhsal problemlerin bir arada görüldüğü klinik bir tablodur.
Bir insan neden depresyona girer bunun birçok sebebi olabilir. Depresyon biyolojik bir rahatsızlık olabiliyor. Biz buna endojen depresyon diyoruz. Beyindeki nörotransmitterler nöronların birbirini uyarmasını, düzenlemesini veya susturmasını sağlamaktadır. Bunların dengesinin değişmesiyle birlikte ortada herhangi bir sebep yokken de depresyona sebep olabilmektedir. Bazı insanlar doğuştan biraz daha depresyona eğilimli olabiliyor. Hem genetik hem de çevresel etkenler depresyona yatkınlık oluşturabiliyor. Çevresel etkiler dediğimiz ekonomik ve sosyal koşullar olarak karşımıza çıkabiliyor. Ayrıca son dönemde pandeminin de depresyon oluşturmasında büyük etkisi olduğunu görmekteyiz.
Depresyon tedavisi kişiye göre değişmektedir. Öncelikle kişi kendisindeki değişimin farkında olmalı ve tedavi olması gerektiğini düşünmelidir. Depresyonda sürekli üzüntü hali, hiçbir şeyden keyif alamama duygusu önemli bir belirtidir. Uzun süreli depresyonların oluşturabileceği farklı sağlık sorunlarını da göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Kişinin durumuna göre ilaç tedavisi uygulamaktayız. İlaç tedavisi ile birlikte psikoterapi yöntemleri de kullanılmaktadır. Yine dediğimiz gibi kişinin durumuna göre farklı terapi yöntemleri de uygulanmaktadır. İlaç ve terapi kombinasyonu ile birlikte kişinin bu sağlık sorununda etkili çözümlere kavuşabilmektedir. " diyerek sözlerine son verdi.