444 3 703

Skolyoz tedavisi geciktirilmemeli!

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, "Skolyoz, tedavi edilmediÄŸi takdirde kalp, akciÄŸer gibi baÅŸka saÄŸlık sorunlarını beraberinde getirebilir" dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, skolyoz hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

SKOLYOZ NEDÄ°R?

Op. Dr. Ahmet Karkucak, "Skolyoz omurganın sevikal, trogal ve lomberde later dönüÅŸleri ve rotasyonu ile seyreden omuriliÄŸin kanal darlıklarına neden olabilen, iç organları özellikle akciÄŸer ve kalp basılarına neden olabilen omurganın eÄŸriliÄŸi olarak tarif edilebilecek bir hastalıktır.
Kız çocuklarında ağırlıklı olarak daha sık bir ÅŸekilde görülen skolyoz, omurganın saÄŸa ya da sol tarafa doÄŸru eÄŸilmesi neticesinde ortaya çıkan, kalça, göÄŸüs kafesi ve kürek kemiklerini büyük oranda etkiler.
Genellikle konzental olup altta yatan nedenler içinde omurganın geliÅŸimi ile ilgili doÄŸumsal efeklerin etki ettiÄŸi, patojenlerin beraber olabildiÄŸi bir omurga eÄŸriliÄŸi durumudur.
Sonradan olan omurga eğriliği skolyoz bu bir travma sonrası omurga da kemik kırıkları buna bağlı olarak değişiklikler olabilir.

FARKLI SAÄžLIK SORUNLARI OLUÅžTURABÄ°LÄ°R

Omuzlardan birinin diÄŸerine göre biraz daha yüksek olması yer alır. Omuzlar saÄŸa ya da sola doÄŸru kayma gösterebilir. Aynı durum bizzat kalça bölgesi için de geçerlidir. Bel girinti asimetrisi ve sırtta kaburgada yükseklik (çıkıntı) en önemli bulgularındandır. Öte yandan kürek kemiklerinin duruÅŸunda da eÅŸitlik açısından belli problemler ön plana çıkabilir.
Skolyoz rahatsızlığına dair ÅŸüphe uyandıran bir bozukluk tespit edildiÄŸinde vakit kaybetmeden bir hekime baÅŸvurulmalıdır. Skolyoz hangi aÅŸamasında olursa olsun tedavi edilmediÄŸi takdirde çok daha baÅŸka saÄŸlık sorunlarını
beraberinde getirebilir.

SKOLYOZ TEDAVÄ°SÄ°

Erken tanı ve doÄŸru tedavi seçimiyle skolyozun tam düzeltilmesi mümkündür. Tedavi ile yalnızca oluÅŸan eÄŸrilik düzeltilmez; bu eÄŸriliÄŸin neden olduÄŸu ÅŸekil bozukluÄŸuna baÄŸlı olarak göÄŸüs kafesinde meydana gelen hacim daralmasının da önüne geçilir. Skolyoz da cerrahi karar verilmeden önce en önemli etken skolyozun açısı, hastanın yaşı , genel durumu olarak görüntüsü, skolyoza baÄŸlı olarak kalp, akciÄŸer gibi solunum sıkıntısına neden olabilecek bası bulguları belirler. Burada tanı konulduktan sonra çok vakit kaybetmeden yakın takibe alıp önce egzersizler en önemli olan yüzme omurganın eÄŸriliÄŸini düzeltmek için tedaviye baÅŸlanmalıdır." diyerek sözlerine son verdi.  

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:36Yayınlanma Tarihi: 26.01.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER