444 3 703

Kontrolsüz kontakt lens kullanımı göz sağlığını bozabilir

Büyük Anadolu Hastaneleri Göz SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Candan Karaca, maske kullanımı ile birlikte gözlüklerde oluÅŸan buharlanması nedeniyle kontakt lens kullanımında artış olduÄŸuna dikkat çekerek bu anlamda göze uygun lenslerin tercih edilmesi gerektiÄŸini söyledi.

Gözlük kullananlar için maske buhar problemini beraberinde getirse de, bu soruna yönelik çözümler de ortaya çıktı. Bu çözümlerden biri de Kontakt lens kullanılması.
Büyük Anadolu Hastaneleri Göz SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Candan Karaca, Kontakt Lens kullanımına dair merak edilen soruları yanıtlayarak uyarılarda bulundu.
Kontakt lensler gözün kırma kusurlarını düzeltmek üzere gözlüÄŸe alternatif olarak üretilmiÅŸ, korneanın ön yüzeyine yerleÅŸtirilen yapay mercekler olduÄŸunu belirten Op. Dr. Candan Karaca, "Herkes kontakt lensin takmaya uygun göz yapısına sahip olmadığını belirtmek istiyorum.

KIYAFET SEÇÄ°LÄ°R GÄ°BÄ° LENS SEÇÄ°LMEZ

Özellikle son dönemde maske kullanımı ile beraber herkes maskeden ötürü gözlüklerinin buhar olduÄŸunu ifade ederek yoÄŸun bir ÅŸekilde kontakt lens kullanmak istiyorlar.
Tabi her göz kontakt lense uygun olmayabiliyor. Burada yaÅŸ faktörü, hijyen ÅŸartlarına uyup uymadığı ve anne - babanın izni çok önemlidir.
KiÅŸi kafasına göre bir optikçiye gidip yada internet sitesinden kontakt lens almamalı. Öncelikle gözlerin kontakt lense uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Gözlük kullanan ve gözlük numarası kontakt lens ile aynı numara olacak diye bir durum yoktur. Çünkü farklı numaralarda ve çeÅŸitlerde lensler olabiliyor. Kıyafet seçilir gibi lens seçilmez çünkü farklı farklı özellikleri var bunlara bakıp kiÅŸiye uygun olup olmadığı kontrol edildikten sonra lens alınmalıdır.

UYGUN LENS ALINMALI

Lens kullanan kiÅŸiler mutlaka gece lensleri çıkarılmalı. DuÅŸa kontakt lens ile girilmemeli. Bayanlarda lens ve makyaj sırası çok önemli. Önce lensini takıp sonra makyajını yapmalı akÅŸamda önce lensini çıkarmalı sonra makyajını silmelidir.
Bu anlamda mutlaka bir göz doktoruna giderek uygun tetkikler yaptırarak o göze uygun kontakt lens alınmasına dikkat edilmelidir.
Unutmayın kontrolsüz lens kullanımı göz saÄŸlığını bozabilir. Ä°leride göz kayıplarına kadar giden enfeksiyonlara neden olabilir. " diyerek sözlerine son verdi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:37Yayınlanma Tarihi: 27.01.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER