444 3 703

Sınav kaygısı nedir, nasıl başa çıkılır?

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi doktoru Uzm. Dr. Hilal Aydemir, "Sınav kaygısı, kiÅŸide çeÅŸitli seviyelerde fiziksel, biliÅŸsel, davranışsal ve duygusal semptomlara neden olur, tedavi edilmesi gerekmektedir" dedi.

Bireylerin sınav anında bildiklerini unutmasına neden olan Sınav kaygısı, kiÅŸinin bilgilerini etkin kullanamamasına yol açmakta ve baÅŸarısızlığa sebep olmaktadır.

Sınav kaygısı nedir?

Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi doktoru Uzm. Dr. Hilal Aydemir, çocukların sınav anında bildiklerini unutmasına neden olan "Sınav kaygısı" konusunda bilgiler verdi.
Sınav zamanlarında ortaya çıkan aşırı sıkıntı ve endiÅŸeye neden olan psikolojik bir durumdur diyen Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi doktoru Uzm. Dr. Hilal Aydemir, "ÇoÄŸu insan sınavlardan önce kaygı ve korku yaÅŸar. Aslında, normal seviyede yaÅŸanan kaygı kiÅŸiyi korur ve saÄŸlıklı bir duygudur. KiÅŸileri psikolojik ve fizyolojik olarak uyanıklık tutar ve daha iyi iÅŸ çıkarmak için yardımcı olur. Ancak, kaygı ve korkunun aşırı düzeyde yaÅŸanması kiÅŸinin günlük yaÅŸantısını olumsuz etkileyerek performansının da azalmasına ve bozulmasına neden olur. Sınav kaygısı ve korkusunu yoÄŸun yaÅŸayan çocuklarda destek alınması önemlidir.

Sınav Kaygısı ile Nasıl BaÅŸa Çıkılır?

• Kaygıyı yönetmek için kiÅŸinin kendisine uygun bir motivasyon bulması gerekir.
• Kaygıyı gelecek korkusuna dönüÅŸtürmeden, mevcut kaygıyı olumlu bir yöne yönlendirmek gerekir.
• KiÅŸinin kendisine boÅŸ zamanlarında vakit ayırması ve sevdiÄŸi ÅŸeylere odaklanması gerekir.
• KiÅŸinin kaygıyı yönlendireceÄŸi bir hobi edinmesi gerekir.
Sınav kaygısı kiÅŸide çeÅŸitli seviyelerde fiziksel, biliÅŸsel, davranışsal ve duygusal semptomlara neden olur.
Sınav kaygısı yaÅŸayan çocuÄŸunuzun aile olarak yanında olduÄŸunuzu hissettirmeniz gerekmektedir. Bu sayede çocuk üzerindeki baskıyı daha az hissedecektir." diyerek sözlerine son verdi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:40Yayınlanma Tarihi: 04.03.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER