444 3 703

Spinal Tümörler (Omurga ve Omurilik Tümörleri)

Bilgi Talep Formu

 

Belirtileri nedeniyle bel fıtığı ile karıştırılan omurga ve omurilik tümörleri spinal tümörler olarak da adlandırılır. Bacaklarda kuvvetsizlik, idrar veya büyük tuvaleti tutamama en belirgin belirtileri arasındadır. İlerleyen evrelerde felç gibi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilen bu tümörlerin tedavisinde birçok branş bir araya gelir.

Omurga Tümörü Nedir?

Omurga tümörü, omurgayı ve omuriliği oluşturan; yumuşak doku, sinir veya kemikte oluşan herhangi bir yapıdan dolayı gelişim gösteren tümörlerdir. Bu tümör türleri omurganın kuyruk sokumu, sırt ve bel gibi bölgelerine yerleşebilir.

Omurilik Tümörü Nedir?

Omurilikte ya da omurilik zarında görülen bu tümör türü, yumuşak dokularda büyüme gösterir ve omurga kemiklerini etkiler. Tıp literatüründe ıntradural tümör olarak da geçen omurilik tümörü, yerine ve boyutuna göre farklı semptomlara neden olur.

Omurga ve Omurilik Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Omurga ve omurilik tümörlerinin belirtileri aniden başlayabileceği gibi yavaş bir seyirde de ilerleyebilir. Bu belirtiler ayrıca çocuklarda ve yetişkinlerde farklıdır. Yetişkinlerde görülen spinal tümör belirtileri aşağıdaki gibidir:

 

  • İlk belirti bacaklarda yaşanan güçsüzlüktür. Tedavi edilmeyen durumlarda bu güçsüzlük ilerleyebilir.
  • Belirtileri hızlı ilerleyen tümörlerde de felçle birlikte bacakların tutmaması da görülebilir.
  • Hastanın idrar ve büyük abdestini kaçırmak gibi sorunlar yaşaması da belirtiler arasındadır.
  • Yavaş ilerleyen belirtiler arasında da ağrı ön plandadır. Bu seyirde hastanın bel bölgesinde yaşanan ağrı her geçen gün artar. Bu nedenle bel ağrısı şikayetleri vakit kaybedilmeden değerlendirilmelidir.
  • Omurga sağlamlığının bozulmasıyla bağlantılı olarak kuvvetsizlik ve ağrı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

 

Omurga ve Omurilik Tümörü Nedenleri Nelerdir?

Omurga ve omurilik tümörü nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik nedenlerden oluşabildiği düşünülmektedir.

Omurga ve Omurilik Tümörü Teşhisi Nasıl Yapılır?

Biyokimyasal kan testleri ve radyolojik görüntülemeler teşhis yöntemleri arasındadır. Detaylı bir muayenenin ardından doktorun hastadan isteyebileceği radyolojik görüntülemeler aşağıdaki gibidir:

 

  • Röntgen
  • Kemik taraması sintigrafi
  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Manyetik rezonans (MR)

 

Ayrıca tümörün yüzeye yakın olduğu durumlarda hangi doku ve dokulardan kaynaklandığının ya da metastaz olup olmadığının tespit edilmesi için iğne aspirasyonu yapılabilir. Bu yöntem kullanılarak alınan parçalar da patolojiye gönderilir ve patoloji sonucuna göre de uygulanacak tedaviye karar verilir. Teşhis aşamasında kan testinden de faydalanılır. Kan testi, omurga ve omurilik tümörü belirtileri olan kişilere uygulanır. Çocuklarda omurga ve omurilik tümörünün teşhis edilmesinde genel anestezi ya da sedasyon yöntemi kullanılır. Bu yöntemin tercih edilmesindeki en büyük neden de çocukların BT veya MR içerisinde hareketsiz durmasının zor olmasıdır.

Omurga ve Omurilik Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurga ve omurilik tümörü tedavisi için genel olarak; kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi yöntem kullanılır. Ancak uygulanacak tedavi ve tedavinin sırası hastanın durumuna, tümörün türüne ve bulunduğu yere göre farklılık gösterebilir. Tedaviye başlamadan önce süreç tüm detaylarıyla değerlendirilir ve planlama yapılır. Omurga ve omurilik tümörlerinin tedavisi multidisipliner bir yaklaşım içerisinde gerçekleştirilir. Bu yaklaşımda beyin cerrahisi, nörocerrahi, radyasyon onkolojisi, tıbbi onkoloji ve girişimsel radyoloji gibi farklı branşlardan oluşan uzmanlar bulunur. Tedaviye başlarken hastanın omurgasının sağlamlığı değerlendirilmelidir. Tümörün varlığı omurgada kırıklara neden olabilir ve bu kırık tümörle birlikte omuriliğe baskı uygulayabilir. Bu nedenle hastanın omurga yapısının sağlamlaştırılması önemlidir. Bu amaçla hastaya vidalama ameliyatı uygulanabilir.

 

Omurga ve omurilik tümörleri, kaynaklandığı dokular göz önüne alınarak sınıflandırılabilir.



Omurilik beyinden çıkar ve omurganın içerisinde kuyruk sokumuna kadar ilerler. Tümörler de bu eksen üzerinde her yerde ortaya çıkabilir.



Spinal tümör ameliyatı ortalama 4-5 saat sürer. Ancak bu süre tümörün bulunduğu yere, tümörün büyüklüğüne ve cinsine göre 12-15 saate kadar çıkabilir ve ameliyatta beyin cerrahına ürolog, kalp cerrahı ya da genel cerrah eşlik edebilir.



Spinal tümör ameliyatı sonrası yapılacak patolojik işlemle tümörün cinsi belirlenmeli ve tedavi protokolü buna göre uygulanır. Ayrıca cerrahi işlemden sonra hastanın rutin kontrollerini ihmal etmemesi de önemlidir.



Ameliyat sonrası iyileşme tümörün cinsine, bulunduğu bölgeye ve hastanın tedaviye verdiği yanıta göre değişiklik gösterse de iyileşme 3 haftayı bulabilir.



Omurilik içinde gelişen tümörlerde bu durum gözlemlenmez. Bazı çocukluk çağı beyin tümörleri beyin omurilik sıvısının dolanım yolu üzerindeyse omuriliğe doğru bir tümör akışı olabilir. Ancak omurilikten kaynaklanan tümörlerde metastaz görülmez.



Tedavi edilmeyen ya da tedavisinde geç kalınmış tümörler zamanla felce neden olabilir. Felcin gelişimi tümörün bulunduğu bölgeyle yakında ilgilidir.



Fizik tedavi tümörlerin tedavisinde kullanılan destekleyici bir uygulamadır. Özellikle ameliyat sonrasında el ve ayaklarında fonksiyonel bozukluklar yaşayan hastalarda fizik tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilir.



Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 09:57Yayınlanma Tarihi: 08.03.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!